Mbo
Begeleider maatschappelijke zorg

Niveau

Erkend Mbo 3-diploma

Duur

12 maanden

Kosten

€ 6.500 (all-in)

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
2 uur zelfstudie

Voorwaarden

 • Relevante werkplek
 • Minimaal 1-3 jaar werkervaring
 • Minimaal Mbo-2 of mavo-diploma

Je ontwikkelen tot Begeleider maatschappelijke zorg in de praktijk

Als Begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zoals psychiatrische en psychogeriatrische stoornissen. Je biedt vraaggerichte ondersteuning en zorg op het gebied van de persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding.

Je gaat in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en door onze leerregisseurs. Deze begeleiden je op maat.

Met deze leerroute behaal je een erkend diploma.

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Wat doet een Begeleider maatschappelijke zorg?

Als (aankomend) Begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten van alle leeftijden met meervoudige problematiek. Je cliënten hebben (tijdelijk of langdurig) ondersteuning nodig bij de dagelijkse bezigheden en/of het functioneren in de samenleving. Je richt je op het versterken van hun eigen kracht en zelf- en samenredzaamheid.

Het beroep

Als Begeleider maatschappelijke zorg houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Inventariseren van de ondersteuningsvraag van de cliënt
 • Ondersteunen van de cliënt bij dagbesteding
 • Ondersteunen van de cliënt bij de persoonlijke verzorging
 • Ondersteunen van de cliënt bij wonen en huishouden
 • Reageren op onvoorziene en crisissituaties

Je hebt een ondernemende en innovatieve houding, zodat je nieuwe ontwikkelingen signaleert en deze vertaalt naar nieuwe werkwijzen, producten en/of diensten. Je bent een toegankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt en zeer samenwerkingsgericht. Je gaat professioneel om met je gevoelens bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties.

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo-diploma Begeleider maatschappelijke zorg willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als begeleider maatschappelijke zorg al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating en startdata

Wanneer kun je starten met de opleiding?

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment. Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als persoonlijk begeleider,
 • 4 dagen per week werkzaam binnen de maatschappelijke zorg,
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerd sociaal werker,
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt,
 • 23 jaar of ouder bent.
  Begeleiding

  Tijdens het traject Mbo-diploma Begeleider maatschappelijke zorg word je op verschillende manieren begeleid.
  Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

  Het programma

  Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren- beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

  • de meest voorkomende leer-, opvoedings- en gedragsproblemen,
  • Wet maatschappelijke ondersteuning,
  • preventie seksueel misbruik,
  • conflicthantering en crisisinterventie.

  Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen en burgerschap. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

  Zie je op tegen het behalen van deze generieke onderdelen? Dan is er de mogelijkheid om een ervaringscertificaat te halen. Bij een ervaringscertificaat is het niet verplicht de generieke vakken Nederlands, rekenen en loopbaan- & burgerschap te doorlopen. Je richt je uitsluitend op de beroeps-specifieke onderdelen.

  Afronding

  Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

  Diploma

  Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

  Kwalificatiedossier

  Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Begeleider maatschappelijke zorg centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende Mbo-diploma, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

  Generieke vakken

  Voor deze Mbo3-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

  • Loopbaan en burgerschap
  • Nederlands 2F
  • Rekenen 2F
  Betaalt je werkgever?

  Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

  Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

  Ervaringen van onze kandidaten

  Michelle

  Uitstekende opleiding! Ik ben op dit moment 2 maanden bezig met het traject en ik ben erg tevreden. Het is duidelijk wat ik moet doen en overzichtelijk.

  Lida

  “Academie Werkend Leren heeft voor mij een passend verhaal. Deze route doet écht recht aan de werkervaring die ik eerder heb opgedaan en de competenties die ik al beheers. Ik kan casussen van de werkvloer direct gebruiken tijdens mijn leerroute.”

  Chris

  “Organisaties willen tegenwoordig dat je een diploma hebt. Dit helpt mij nu enorm! Het is een hele fijne vorm om te leren. Juist als je ZZP’er bent. Je kunt je eigen tempo bepalen. Je mag heerlijk solistisch zijn.”

   

  Flexibel studeren

  Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

  In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in de BBL of BOL leerweg. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute. Lees hier meer.

  Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

  Persoonlijke begeleiding

  Tijdens het leertraject Mbo Begeleider maatschappelijke zorg word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

  Jouw leerregisseur

  Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

  +

  Voortgangscontrole

  Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

  Jouw leerexpert

  Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

  Alles nog eens rustig nalezen?

  Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

  Volgende maand nog starten?

  Schrijf je vóór de 15e van deze maand in en start komende maand al met de Mbo Begeleider maatschappelijke zorg.