Mbo
Verzorgende IG

Type

Praktijk

Niveau

Mbo 3-niveau

Duur

Gemiddeld 1 jaar

Erkenning

Erkend diploma uitgegeven door Deltion College

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
2 uur zelfstudie + begeleiding

Voorwaarden

 • Relevant werk en ervaring
 • Proactieve werkhouding
 • 23 jaar of ouder

Je ontwikkelen tot Verzorgende IG in de praktijk

Als Verzorgende IG heb je veel te maken met de basiszorg aan patiënten en cliënten. Of je nu werkt in een verpleeg-, of verzorgingshuis, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Je ondersteunt hen aan de hand van een zorgplan op het gebied van wonen, huishouden en persoonlijke zorg.

Je gaat in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en door onze leerregisseurs. Deze begeleiden je op maat.

Met deze leerroute behaal je een erkend diploma.

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Wat doet een Verzorgende IG?

Als (aankomend) Verzorgende IG werk je regelmatig alleen of in teamverband in laag en gemiddeld complexe en vaak voorspelbare omstandigheden. Je krijgt ook te maken met veranderingen in de zorgsituatie. Binnen de uitvoering van je werkzaamheden krijg je te maken met wisselende rollen waaraan je moet voldoen en waartussen voortdurend geswitcht moet worden. 

Het beroep

Als (aankomend) Verzorgende IG houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Herkennen van de gezondheid op lichamelijk en geestelijk gebied
 • Adviseren en instrueren van cliënten om gezond te worden en te blijven
 • Mee zorg dragen voor het individuele plan van de zorgvrager
 • Uitvoeren van zorg-/begeleidingsactiviteiten
 • Uitvoeren van verpleegtechnische handelingen

Je hebt een integere en sociale houding, waarbij je de normen en waarden van je cliënten respecteert. Je bent creatief in je benadering van de zorgvraag en toont initiatief bij de (acute) zorg van je cliënten.

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo-3-diploma Verzorgende IG willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als verzorgende IG al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating en startdata

Wanneer kun je starten met de opleiding?

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment. Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als Verzorgende IG,
 • 4 dagen per week werkzaam bent als Verzorgende IG,
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerde Verzorgende IG
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
 • 23 jaar of ouder bent.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Mbo Verzorgende IG nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Verzorgende IG word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Het programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle – nog aan te leren – beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • Anatomie, fysiologie, pathologie,
 • Verpleegtechnische vaardigheden
 • Professionele communicatie
 • Opstellen en uitvoeren a.d.h.v. een verpleegplan

Je leert in acute situaties te handelen en samen te werken in teams waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn, zoals die van arts, psycholoog of bijvoorbeeld fysiotherapeut. Je leert aandacht te hebben voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg, je eigen deskundigheid en die van je team. Je kunt dag- en avondverantwoordelijke zijn voor je eigen afdeling.

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Zie je op tegen het behalen van deze generieke onderdelen? Dan is er de mogelijkheid om een ervaringscertificaat te halen. Bij een ervaringscertificaat is het niet verplicht de generieke vakken Nederlands, rekenen en loopbaan- & burgerschap te doorlopen. Je richt je uitsluitend op de beroepsspecifieke onderdelen.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma

Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier

Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Verzorgende IG centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Verzorgende IG’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken

Voor deze Mbo3-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 2F
 • Rekenen 2F

Kostenindicatie

Bij Academie Werkend Leren profiteer je van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen kosten voor de maatwerkbegeleiding en eenmalig kosten voor studiematerialen en examen.

Daarnaast kun je jouw leertraject verlengen. Je kan dus langer over je studie doen. Verlengen is mogelijk met vaste periodes van 3 maanden tegen een gereduceerd tarief. Zo studeer je nóg voordeliger!

Alle onderstaande prijzen zijn exclusief btw.

Begeleiding per 12 maanden
€ 3.500,00
Studiematerialen (eenmalig)
€ 125,00
Examenkosten (eenmalig)
€ 1.000,00
Inschrijfgeld (eenmalig)
€ 150,00
Totaal
€ 4.775,00
Verlenging begeleiding per 3 maanden
€ 799,00

Betaling

De genoemde kosten gelden voor het gehele leertraject van 12 maanden. Er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. De kosten kunnen via incasso per maand of in één keer per factuur (met 5 % korting) worden betaald.

 

Termijn Bedrag Methode
Per maand 12 x € 481,50 (incl. BTW) Incasso
In één keer € 5.488,85  (incl. BTW) Factuur
Betaalt je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

`

“Met de Gepersonaliseerde Leerroute van Academie Werkend Leren kan ik mijzelf ontwikkelen richting mijn erkend diploma. Het op maat gemaakte leertraject sluit aan bij mijn behoefte om praktijkgericht te leren.”

Marcel Kerkhoff

Kandidaat Verzorgende IG 
Amstelring Wijkzorg

Prescan voor € 175 (excl. btw)

Pre-scan competenties

Twijfel je of je genoeg aantoonbare competenties bezit om aan de leerroute Mbo Verzorgende IG te kunnen starten? Met de Pre-scan brengen wij in een persoonlijk adviesgesprek van 1 uur in kaart wat jouw huidig kennisniveau is en wat dit betekent voor jouw leerroute Verzorgende IG bij Academie Werkend Leren. Dit doen we op basis van jouw CV, diploma’s en certificaten.

Als je ná de Pre-scan besluit om de leerroute te volgen, dan krijg je de kosten van de Pre-scan weer van ons terug!

Pre-scan aanvragen

Vul je gegevens in en upload jouw CV, diploma's en certificaten. We nemen binnen enkele werkdagen contact met je op.

Totaal: € -

Flexibel studeren

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in de BBL of BOL leerweg. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute. Lees hier meer.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het leertraject Mbo Verzorgende IG word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

Jouw leerregisseur

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

+

Voortgangscontrole

Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

Jouw leerexpert

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. De begeleidingsuren van de leerexpert schatten we in op 1-2 uur per week.

Alles nog eens rustig nalezen?

Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

Volgende maand nog starten?

Schrijf je vóór de 15e van deze maand in en start komende maand al met de Mbo Verzorgende IG.