Flexibel leren Mbo Onderwijsassistent

Individuele maatwerkbegeleiding in de praktijk

Mbo-4 Onderwijsassistent

 

Niveau

Mbo 4 
Duur Gemiddeld 15 maanden. Hoe meer ervaring je al hebt, hoe korter de opleiding.
Weekstructuur We gaan er vanuit dat je gemiddeld 4 dagen relevant werk hebt en daarbovenop nog 2 uur aan zelfstudie en begeleiding kan besteden.

Voorwaarden

 • (Deels) werkzaam als Onderwijsassistent
 • Enige werkervaring als Onderwijsassistent
 • 23 jaar of ouder
 • Pro-actieve werk/ leerhouding

Erkenning

Mbo Ministerie van OC&W

Kosten

€ 5.500 (excl. BTW) 

Starten

Traject is individueel en kan op elk moment gestart worden. 

 

Na het behalen van je diploma kan je formeel aan de slag als onderwijsassistent.
Je hebt dan een functie met veel verantwoordelijkheid in de klas. Je taken zijn ondersteuning bieden aan de leerkrachten bij het lesgeven. Op deze manier lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van elke leerling in de klas.

Als onderwijsassistent ben je met name bezig met individuele persoonlijke begeleiding van jouw leerlingen en hun ontwikkeling. Mocht je aan de slag gaan als onderwijsassistent binnen het voortgezet onderwijs en of het beroepsonderwijs dan krijg je daarnaast ook taken op het gebied van didactiek.

Is de Flexibele Leerroute Mbo-4 Onderwijsassistent iets voor jou?

Onze opleiding is jou op het lijf geschreven als je nu al werkt als (nog niet gediplomeerd) onderwijsassistent. Op een basisschool, voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs. Je bent dus al veel ervaring met het werken met kinderen en (jong)volwassenen. Jij wilt onverwachtse situaties niet uit de weg gaan en je graag inzetten voor goed kwalitatief onderwijs! Daarom wil je graag je Mbo-4 diploma Onderwijsassistent halen.
Dus…

 • Is jouw school/werkgever bereid jou te laten leren tijdens je werk?
 • Heb jij al enige ervaring  als onderwijsasssitent?
 • Ben jij 23 jaar of ouder en heb je een pro-actieve werkhouding?

Dan is de Flexibele Leerroute Onderwijsassistent op Mbo niveau echt iets voor jou!

Doorgroeien als Mbo-Onderwijsassistent?

Onderwijs

Als onderwijsassistent op Mbo-4 niveau kan je formeel aan de slag in de kinderopvang, op een basisschool, of in het speciaal- en/of voortgezet onderwijs. In je baan blijf je volop in ontwikkeling en kan je later doorgroeien. Als onderwijsassistent ben je nooit uitgeleerd!

Je kunt doorgroeien tot leerkracht. Met een PABO-diploma kan je veel kanten uit. Je kunt groepsleerkracht worden of specifiek vakleerkracht. Denk aan muziek, sport of ICT. Maar ook als intern begeleider kan je aandacht geven aan kinderen die extra zorg nodig hebben.

Waarom kiezen voor de praktijk aanpak van de Flexibele Leerroute?

Onze opleiding helpt mensen die hun werkervaring willen omzetten in een officieel Mbo-diploma. In de BBL moet je nog één dag naar school; in de derde leerweg mag je alles in de praktijk leren. Bovendien leer je dat in je eigen tempo. Je hoeft je niet aan voorgeschreven urennormen te houden. Alles leer je volgens een eigen planning en met écht persoonlijke begeleiding.

Academie Werkend Leren biedt individueel maatwerkonderwijs aan. Dat betekent dat je kan starten wanneer je wilt. Je hoeft dus niet een heel schooljaar, semester of kwartaal te wachten, maar je kan snel starten met jouw opleiding.

Het onderwijs bij Academie Werkend Leren bestaat grofweg uit drie stappen:

1. In kaart brengen wat je al weet

In de eerste maanden kijken we nauwkeurig wat je allemaal moet weten voor een diploma. Daarvoor kijken we samen naar je eerdere diploma’s en vooral je werkervaring.

2. Plan van aanpak

Samen met jou en jouw school maken we een plan. Daarin zetten we alle kennis en vaardigheden die je nog niet hebt, maar wel moet kennen voor het Mbo-diploma Onderwijsassistent. We kijken dan in je werk waar en hoe je dat het beste kan leren. Alles wat je gaat leren doe je tijdens je werk.

3. Individuele begeleiding naar het diploma

Dan ga je aan de slag met de activiteiten uit je plan van aanpak. Onze leerregisseurs weten precies hoe ze werkenden moeten begeleiden. Ze begeleiden je hierbij één-op-één. Jij bent uniek. Dus jouw leerroute ook. Zij maken alle leermiddelen, instructies, feedback en opdrachten voor jou exact op maat.

Onze Mbo-4 Onderwijsassistent opleiding is officieel erkend door het Ministerie van OCW. Zo krijg je een écht diploma dat waarde heeft op de arbeidsmarkt.

Alle voordelen op een rijtje

Alles leren op de werkvloer

Het leren doe je zoveel mogelijk in je eigen school.

Eigen tempo

Stem het tempo en de volgorde waarin je leert af op je dagelijkse werk en ervaringen.

Persoonlijke begeleiding

Leer alleen wat je niet weet. Met op maat-begeleiding van één leerregisseur.

Erkend diploma

Je diploma is erkend door het Ministerie van OC&W

Klaar om Mbo-Onderwijsassistent te worden?

Onze aanpak is altjd persoonlijk. Wat is jouw opleidingswens? We kijken dan graag samen naar jouw wensen en mogelijkheden. Uiteraard geheel vrijblijvend.

  bedrijfkandidaat
  academie-werkend-leren-contact

  Contactgegevens

  Neem je liever direct contact op met ons? Het is ook mogelijk te bellen of mailen naar het onderstaande telefoonnummer of mailadres. Wij vertellen je graag meer over het opleidingstraject van Mbo Onderwijsassistent en beantwoorden met veel plezier al je vragen.

  “Ik ben zelf liever van het werken dan naar school gaan. Na verschillende gesprekken met het bestuur kwam de Flexibele Leerroute van Academie Werkend Leren voorbij. Ik dacht: ‘Eindelijk, dit is waar ik naar op zoek was!‘ Dit is iets wat een gewone PABO niet biedt.”

  Daisy van Mil

  Onderwijsassistent, OPOZ

  Nieuwste ontwikkelingen en blogs