Flexibele Leerroute PABO en Onderwijsassistent

Behaal je diploma volledig in de praktijk! Bepaal zelf waar, wanneer en hoe je leert.

Opleidingen onderwijs in de praktijk

Heb je een baan in het onderwijs en wil je je mbo of hbo diploma behalen? Kies dan voor de Flexibele Leerroute van Academie Werkend Leren! Wij zijn de enige aanbieder in Nederland waar je 100% gepersonaliseerd en op maat kunt leren.

Onze Flexibele Leerroute lijkt op BBL-klassenassistent/ leraarondersteuner of deeltijd PABO voor volwassenen, maar is nóg flexibeler en op maat gemaakt. Waar je bij BBL of PABO vaak nog op een vaste dag of in de avonduren naar school moet, is dat bij ons niet of nauwelijks het geval. Bij onze vorm van volwassenonderwijs leer je zoveel mogelijk in je eigen onderwijspraktijk. Zo ben je dus zo weinig mogelijk extra tijd kwijt aan je eigen studiewerk. Dit is ook voor jouw school interessant gezien het tekort aan personeel dat steeds nijpender wordt!

Vrijwel iedereen die bij ons het traject start en voor wie de Flexibele Leerroute ook geschikt is, maakt door de individuele begeleiding en het maatwerkkarakter het traject ook af.

PABO of onderwijsassistent

Op de werkvloer

Leren doe je zoveel mogelijk binnen je eigen bedrijf of organisatie.

Eigen tempo

Stem het tempo en de volgorde waarop je leert af op je dagelijkse werk en ervaringen.

Persoonlijk en afgestemd

Je krijgt één leerregisseur toegewezen die je op maat begeleidt.

Hoe werkt de Flexibele Leerroute?

1. Kennismaking

Kom telefonisch met ons in contact om te bespreken welk diploma in de educatie je wilt halen in de praktijk.

2. Nulmeting

We checken samen met je welke didactisch-pedagogische onderwijservaring je al hebt en wat je nog moet leren of ontwikkelen om het diploma te kunnen halen.

3. Plan van aanpak

Als duidelijk is waar je aan gaat werken maken we een plan met je. We kijken samen met jouw school hoe jij het beste in de praktijk kunt leren. We matchen daarbij het leren zoveel mogelijk aan je normale werkzaamheden als onderwijsprofessional.

4. Begeleiding

En daar ga je…  Onder onze individuele en persoonlijke begeleiding ga je aan de slag. Je voert je praktijkopdrachten uit en stopt die in je digitale portfolio. Zo leer je dus door te werken!

5. Beoordeling

Heb je je portfolio gevuld en voldoe je daarmee aan alle eisen van het mbo of hbo diploma? Dan is het tijd voor een beoordelingsgesprek bij de officiële onderwijsinstantie die het diploma verstrekt. Uiteraard begeleiden wij je hierbij.

De examinering en diplomering ligt bij Opstapp of MBO Amersfoort (mbo) en EVC-bureau QRM (in samenwerking met een hogeschool of ROC). Deze instellingen zijn door de overheid (de NVAO en onderwijsinspectie) geaccrediteerd. Het EVC bureau is door het Nationale Kenniscentrum EVC geaccrediteerd.

6. Diploma

De examencommissie controleert jouw portfolio. Alles voldoende? Gefeliciteerd! Je mag je diploma Onderwijsassistent of PABO in ontvangst nemen.

De Flexibele Leerroute past jou als…

je praktijkgericht alléén de onderdelen van het vak wilt leren die je nog niet beheerst.

je 23 jaar of ouder bent en het liefst al wat werkervaring hebt.

je relevant werk in het onderwijs hebt en je werkgever stelt je in staat op deze werkplek te leren.

je een positieve en pro-actieve houding hebt.

Welke diploma’s?

De volgende diploma’s zijn via onze Flexibele Leerroute te behalen:

  • PABO
  • Onderwijsassistent (mbo-4)
  • Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (mbo-4)
  • Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (mbo-4)
  • Klassenondersteuner (mbo-3)

Staat je diploma er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken graag voor je naar maatwerkoplossingen.

“Ik ben zelf liever van het werken dan naar school gaan. Na verschillende gesprekken met het bestuur kwam de Flexibele Leerroute van Academie Werkend Leren voorbij. Ik dacht: ‘Eindelijk, dit is waar ik naar op zoek was!‘ Dit is iets wat een gewone PABO niet biedt.”

Daisy van Mil

Onderwijsassistent, OPOZ

“Tijdens mijn loopbaan als onderwijsassistente heb ik al vaak structureel voor de klas gestaan. Hierdoor wilde ik graag mijn bevoegdheid halen, maar ik wilde niet alle vaardigheden en competenties die ik al in huis had nog een keer volgen op de PABO. Via Vigor heb ik mijn competenties in kaart gebracht en wist ik aan welke punten ik nog moest gaan werken.

Academie Werkend Leren begeleidt me bij het aantonen van wat nog ontbreekt. Bij AWL is het zo fijn dat je alles in je eigen tempo kunt bepalen. Het is prima te combineren met een baan. Mijn studiecoach begeleidt mij en geeft mij handvatten hoe ik de competenties nog beter kan leren en kan aantonen. Dit doen we via werksessies en dit bevalt erg goed! Als ik straks klaar ben, kan ik bij Vigor een aanvullend EVC doen en ben ik bevoegd om voor de klas te staan”.

Judith Pons

Vakbekwaamheidsbewijs basisonderwijs, Samuelschool

Nieuwste ontwikkelingen en blogs