De ervaringen van een geslaagde kandidaat

Lida heeft afgelopen jaar de leerroute Hbo Verpleegkunde gevolgd bij Academie Werkend Leren. We blikken met haar terug op haar ervaringen.

Je bent nu geslaagd! Als je er nu aan terugdenkt wat denk je dan, wat gaat er dan door je heen?

“Heerlijk! Ik ben namelijk al 25 jaar werkzaam als verpleegkundige. Ik wilde graag verpleegkundige worden in het ziekenhuis. Na de Havo had ik de keuze; inservice A of Hbo Verpleegkunde (hbo-v). Ik koos voor een werken-leren traject waarin ik de theorie direct in de praktijk kon brengen. Vervolgens heb ik de tweejarige opleiding tot zorgcoördinator gedaan wat grotendeels overeenkomstig was met de inhoudelijk modules van de hbo-v. Het was een in-company georganiseerde opleiding voor het Reinier de Graaf Gasthuis. Daarna ben ik gelijk doorgegaan voor de opleiding tot Intensive Care Verpleegkundige en vervolgens heb ik de opleiding tot praktijkopleider gedaan.

Ik heb toen lang getwijfeld; ga ik in de stroom mee van een opleiding volgen of niet? Wat mij tegenhield was aan de ene kant de grote hoeveelheid ervaring die ik had en dan toch een opleidingstraject van twee jaar moeten volgen. Een opleidingstraject naast een baan met 28 uur werken en onregelmatige diensten en een druk gezin, is er dan nog een goede werk-privé balans? Kan ik al die ballen wel in de lucht houden? Op een gegeven moment dacht ik; schiet ik dan niet in alles tekort? Daardoor heb ik lang getwijfeld. Op een gegeven moment dacht ik, ik ga het toch doen. Toen ben ik gaan zoeken waar ik de meeste vrijstellingen kon krijgen, omdat ik vond dat ik al veel competenties beheers. Het traject van Academie Werkend Leren sloot daarbij goed aan bij mijn opgedane kennis en werkervaring.

Zeker het eerste stuk met het aantonen van je competenties in een portfolio, ging mij gemakkelijk af. Ik heb een omgeving waarin veel vriendinnen van mij in de zorg werken, dus ik kon heel makkelijk overal terecht. Ik heb een vriendin die praktijkondersteuner is bij een huisarts en daar kon ik de leeruitkomst ‘motiverende gespreksvoering’ aantonen. Ik heb een vriendin en een zus die beiden in de gehandicaptenzorg werken, waar ik ook een leeruitkomst aan kon koppelen. En de diversiteit aan patiënten op de intensive care; dat heeft mij ook geholpen. Voor mij is dit traject heel passend.

 

Geslaagden Hbo Verpleegkunde

Lida aan het werk op haar werkplek

Mooie weg heb je bewandeld!

Ja, dat past denk ik ook bij een praktijkopleider in het ziekenhuis. Je moet je blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld het hele EBP-traject (Evidence Based Practice). Dat zit ook in de opleiding intensive care verpleegkundige. Daar heb ik zelf ook een training voor gedaan. In die zin had ik al zoveel in huis aan ervaring. Als je zoveel ervaring hebt, waarom zou je dan nog twee, drie of vier jaar naar school gaan? En dat vind ik zo mooi aan het traject van Academie Werkend Leren.

Hoe lang heb je er nu over gedaan?

Uiteindelijk heb ik er een jaar over gedaan.

Dapper hoor, jeetje! Mooi voorbeeld van iemand die veel beheerst en die alles om heeft gezet in een portfolio en een afstudeeronderzoek. Heeft jouw diploma nu ook ergens toe geleid? Wat betekent dit voor jou?

Voor de mogelijke stappen die ik zou willen maken is een Hbo Bachelor Verpleegkunde-diploma een waardevolle aanvulling. Dat is dan wat mij een diploma brengt. En daar heb ik het ook voor gedaan.

Gaaf, mooi om te horen! Dat brengt je dan toch een stapje verder; in jouw geval als je toch een andere richting op zou willen.

Ja exact. Stel dat ik nog een keer wat met kwaliteit wil gaan doen of ik zou casemanager willen worden, dan is het nu makkelijk om ertussen te komen. Anders moet je toch misschien nog een assessment doen of iets dergelijks. Dat brengt een Hbo-Verpleegkunde diploma dus nu wel mooi met zich mee.

 

Het traject van Academie Werkend Leren sluit goed aan te bij mijn opgedane kennis en werkervaring.

Hoe vond je de begeleiding vanuit AWL?

Helemaal prima! Ik heb altijd heel goed contact gehad met mijn leerregisseur Maike. Ik denk dat wij wel dezelfde types zijn. We konden altijd snel schakelen. Het was makkelijk om een afspraak te plannen en het contact was laagdrempelig. Ze ging mee in mijn snelheid en dat was fijn. Aan het einde van het traject ervaarde ik wat afstudeer-strubbelingen – die denk ik elke hbo’er wel zal ervaren – maar we hebben het overleefd.

Als je kijkt naar het concept van AWL, hoe heb je dat ervaren? Zou je nog eens willen/kunnen doen?

Ja, het is wat mij betreft wel echt een traject voor mensen die werkervaring hebben. Voor mijn opdracht over ouderenzorg heb ik met een verpleegkundig specialist contact gezocht. Ik liet haar dan mijn opdracht lezen en had ik gesprekken met haar over wat ik beter of anders had kunnen doen. Ik vind het een concept voor mensen die de kennis en ervaring al in huis hebben, onder andere door (voor)opleidingen. Ik heb het meest geleerd van het afstudeeronderzoek, omdat daar veel nieuwe dingen in zitten die ik nog niet eerder had geleerd.

Wat is jouw tip aan iemand die een traject bij Academie Werkend Leren overweegt? Welke eigenschappen zou diegene idealiter bezitten?

  • Zelfdiscipline
  • Een hoge mate van pro-activiteit
  • Een dosis doorzettingsvermogen
  • Een aantal jaar ervaring in je vakgebied

Hoeveel tijd ben jij er wekelijks aan kwijt geweest?

Dat ligt aan je planning. Ik heb op een gegeven moment een planning gemaakt met een einddatum en daar werkte ik naar toe. Ik heb gemiddeld één dag per week besteed aan de leeractiviteiten. Ongeveer één keer per twee/drie weken sprak ik af met mijn leerregisseur. Deze afspraken zijn een goede stok achter de deur om de vaart erin te houden. Ik vind ook dat je de discipline zelf moet hebben. Dat moet niet bij je leerregisseur liggen. Het is jouw opleidingstraject.

Wat zou je nog meer kwijt willen aan ons?

Voor mij was het echt een goed traject, wat prettig is verlopen. Met mijn leerregisseur heb ik altijd superleuk contact gehad. Ik ben tevreden. Met een goed eindresultaat. De diplomering was oprecht leuk en ook persoonlijk. Een goede afsluiting van het geheel. Ik zie het als een flinke waardering.

Een soort positief bewijs aan jezelf?

Ja! Er waren ook twee kinderen van mij mee naar de diplomering. Het is in die zin ook een voorbeeld naar hen toe. Als je ergens hard voor werkt, kun je veel bereiken.

Ze zien natuurlijk dat mama aan de studie ging…

Ja klopt, dat is mooi om hen mee te geven!

Lida, namens het hele AWL Team; gefeliciteerd! We zijn enorm trots op je! Dank voor het inkijkje in jouw leertraject.

Academie Werkend Leren Logo Wit
Ontdek jouw unieke leerroute bij Academie Werkend Leren! Met onze persoonlijke begeleiding en unieke leermethode groei jij verder in jouw carrière. Kies uit ons brede aanbod binnen verschillende sectoren en zet de volgende stap!