De rol van de inhoudsdeskundige

Een inhoudsdeskundige is, zoals de naam al zegt, deskundig in het vakgebied waar de kandidaat een leerroute in volgt. Samen met de leerregisseur begeleidt de inhoudsdeskundige onze kandidaten naar een diploma. Om meer te weten te komen over hoe het werk van een inhoudsdeskundige eruit ziet, spraken we met Dorothy. Van huis uit is zij oncologieverpleegkundige en daarnaast heeft ze de lerarenopleiding gedaan. Zo is ze het mbo ingerold en sindsdien houdt ze zich op verschillende vlakken bezig met het onderwijs in de zorgsector, waaronder als inhoudsdeskundige voor Academie Werkend Leren.

Het beoordelen van documenten

De inhoudsdeskundige beoordeelt de documenten van kandidaten. Ze kijkt of het klopt wat er staat, hoe concreet dingen worden uitgelegd en of het werkproces wordt onderbouwd. Vervolgens geeft ze feedback op de documenten, waarna de kandidaat het kan aanpassen. Dorothy vertelt: ‘Ieder verslag bekijk ik alsof het helemaal nieuw is. Daarbij kijk ik vooral naar de inhoud van het document en daarnaast geef ik soms wat tips over bijvoorbeeld de opbouw van het verslag of de bronvermelding. Ik vind het heel leuk om vanuit mijn deskundigheid feedback te geven en om een toekomstige collega verder te helpen.’

In gesprek

Ook is de inhoudsdeskundige aanwezig bij het gesprek in de ontwikkelfase. Hierin presenteert de kandidaat zijn plan over hoe hij de leeruitkomsten gaat aantonen. De inhoudsdeskundige kijkt of de casussen geschikt zijn om de processen te verantwoorden en geeft wanneer nodig tips.

‘Op aanvraag van de leerregisseur kunnen er tijdens het traject extra gesprekken zijn. Bijvoorbeeld om de feedback te verduidelijken, of wanneer de leerregisseur graag wil dat ik ergens over meedenk.’ vertelt Dorothy.

Geslaagden Hbo Verpleegkunde

Dorothy Rozenblad

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd naar onze leerroutes of wil je weten of de rol van inhoudsdeskundige iets voor jou is? Bekijk dan ons aanbod en de vacatures!

Academie Werkend Leren Logo Wit
Ontdek jouw unieke leerroute bij Academie Werkend Leren! Met onze persoonlijke begeleiding en unieke leermethode groei jij verder in jouw carrière. Kies uit ons brede aanbod binnen verschillende sectoren en zet de volgende stap!