De ontwikkelfase is de periode waarin de kandidaat het eerder gemaakte ontwikkelplan uitvoert en zijn portfolio gaat vullen. Zodra alle diploma-eisen zijn afgevinkt, gaat de kandidaat de afrondingsfase in, waarin het portfolio wordt beoordeeld en er een diplomering volgt.

De leerregisseur begeleidt de kandidaat in het gehele traject. Op regelmatige basis hebben zij contact om te evalueren en bij te sturen waar nodig. Manon is zo’n leerregisseur. Zij begeleidt kandidaten die de leerroute verpleegkunde of social work volgen en vertelt ons meer over hoe de ontwikkelfase en de afrondingsfase eruitzien.

Leeruitkomsten aantonen

Om een diploma te behalen moet de kandidaat voldoen aan bepaalde eisen. Daarvoor zijn zogenoemde leeruitkomsten opgesteld, beschrijvingen van welke kennis, vaardigheden en houdingen een toekomstige beroepsbeoefenaar moet aantonen om een diploma te mogen ontvangen. In het ontwikkelplan heeft de kandidaat beschreven hoe hij dit gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld door met casussen te werken, literatuuronderzoek te doen en e-learnings te volgen.

Casussen

Veelal wordt er met casuïstiek gewerkt om leeruitkomsten te behalen. Zo vertelt Manon: ‘De kandidaat schrijft een verslag over deze casus. Of eigenlijk gaat het verslag vooral over de kandidaat zelf en wat zijn aandeel is geweest in deze casus. Welke stappen zijn er bijvoorbeeld genomen en heb je daarbij gebruikgemaakt van gesprekstechnieken? Aan de hand van die casus verantwoordt hij wat hij al kan en kent. Soms is het nodig om dit aan te vullen met literatuuronderzoek of met een e-learning. Het verschilt per opleiding hoeveel casussen er nodig zijn om alle leeruitkomsten aan te tonen. Over het algemeen ligt dit tussen de 4 en 6.’

Afronding en diplomering

Iedere kandidaat heeft een eigen leerregisseur en inhoudsdeskundige. Deze laatste geeft, zoals de naam al doet vermoeden, inhoudelijke feedback op de documenten die de kandidaat aanlevert. De kandidaat bepaalt vervolgens zelf hoe hij/zij deze feedback verwerkt. Zodra de kandidaat het portfolio compleet heeft, is het tijd om deze te laten beoordelen door de partij die daarvoor aangewezen is binnen een bepaald traject. Wordt deze positief beoordeeld? Dan mag er een feestje worden gevierd, want het diploma is in the pocket!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd naar onze leerroutes of wil je weten of de rol van leerregisseur iets voor jou is? Bekijk dan ons aanbod en de vacatures!

Academie Werkend Leren Logo Wit
Ontdek jouw unieke leerroute bij Academie Werkend Leren! Met onze persoonlijke begeleiding en unieke leermethode groei jij verder in jouw carrière. Kies uit ons brede aanbod binnen verschillende sectoren en zet de volgende stap!