Roep om de hbo-verpleegkundige

door | mrt 19, 2020 | Gepersonaliseerde Leerroute, Zorg

Roep-om-de-hbo-verpleegkundige-980x649

De zorg verandert, vergrijzing neemt toe en de complexiteit van zorgproblemen wordt groter. Een paar veelgehoorde uitdrukkingen, maar wat houdt dit nou in? En wat betekent dit voor het werk van de zorgmedewerker?

De vergrijzing neemt de aankomende jaren toe, wat betekent dat het aantal ouderen stijgt. Hiermee stijgt ook de zorgvraag voor ouderen. Deze zorgvraag zal ook steeds meer bestaan uit complexere vragen. Bovendien zal aantal mensen met chronische aandoeningen en meerdere aandoeningen stijgen. Vanwege deze ontwikkeling zet de overheid in op zorgveranderingen in de zorg.

Veranderend werkveld, veranderende rol van de zorgmedewerker

Er komt meer focus te liggen op de mogelijkheden van de cliënt en minder focus op de ziekte. Samen met de cliënt en zijn of haar informele netwerk gaat de zorgmedewerker in gesprek en kijken wat er mogelijk is. Op basis hiervan zal de rol- en taakverdeling door de zorgmedewerker gecoördineerd moeten worden. Hier zijn goede communicatie- en coördinatievaardigheden voor nodig.

Door de toename van steeds complexere problematiek, bij mensen die thuis blijven wonen en in verpleeghuizen, zullen zorgmedewerkers klinisch moeten kunnen redeneren.

Tekort aan hbo-verpleegkundigen

De rol van de zorgmedewerker zal dus veranderen. Van hen wordt gevraagd dat zij goed kunnen communiceren, de zorg kunnen coördineren en klinisch kunnen redeneren. Dit zijn vaardigheden van een hbo-verpleegkundige. Uit onderzoek van brancheorganisaties ActiZ en BTN blijkt dat 75 procent van alle verpleegkundigen mbo-verpleegkundige is. Het personeelstekort aan hbo-verpleegkundigen is groot en ActiZ en BTN verwachten op korte en lange termijn een tekort hieraan.

Flexibele Leerroute van OnderwijsPro om het tekort te verminderen

Om het tekort aan hbo-verpleegkundigen te verminderen, biedt OnderwijsPro een flexibele leerroute aan, waarbij mbo-verpleegkundigen op de werkplek begeleid worden tot het hbo-diploma verpleegkunde. Inmiddels worden er al verscheidene mbo-verpleegkundigen begeleid tot het hbo-diploma.

Meer informatie?

Meer weten over de flexibele leerroute of vrijblijvend informatie aanvragen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Sylvia Kasperink
Onderwijskundige en begeleider cursisten in de flexibele leerroute.

De laatste berichten

De gepersonaliseerde leerroute voor ZZP’ers

Het verhaal van Giorgio,  verpleegkundige in opleiding.Giorgio Ashruf is ZZP’er in de geestelijke gezondheidzorg. Hij werkt bij diverse organisaties, waaronder bij Inforsa in Amsterdam. Inforsa begeleidt cliënten op het gebied van psychiatrische problematiek, vaak in...

Niet terug naar school, wel een zorgdiploma!

Niet terug in de schoolbanken en toch een zorgdiploma? Het kan!Binnen onze academie kunnen zorgmedewerkers on the job, met persoonlijke begeleiding van onze docenten, gericht hun Mbo of Hbo diploma halen. Deze route is vooral interessant voor werknemers die al...