Partnerschap in onderwijs: samenwerking OPPstap en Academie Werkend Leren

We hebben een enorm fijne samenwerking met OPPstap. Zij bieden mbo-beroepsopleidingen in het domein van zorg en welzijn en waren direct enthousiast toen we aan elkaar werden geïntroduceerd. Want hoe mooi is het als je beiden een eigen manier van opleiden biedt en daarmee meer kandidaten kunt helpen? In dit artikel delen we graag meer over deze samenwerking en laten we Angelique Kees (directeur Academie Werkend Leren) en Annette van Krimpen (directeur onderwijs & kwaliteit OPPstap) aan het woord over hun ervaringen.

Gedeelde visie, andere weg ernaartoe

Het vertrekpunt van zowel Academie Werkend Leren als OPPstap is leren op de werkvloer. De visie en het doel zijn gelijk, alleen de vorm is anders. De ene kandidaat past daardoor beter bij OPPstap en de ander past beter bij Academie Werkend Leren. Zo vullen we elkaar mooi aan en kunnen we een breder scala aan volwassenen helpen die hun mbo-diploma in de zorg willen halen.

Hoe ziet de samenwerking eruit?

Digitale leeromgeving

Kandidaten die bij Academie Werkend Leren een leerroute volgen, vullen een portfolio waarmee ze aantonen dat ze de vereiste kennis en vaardigheden beheersen. Dit omvat onder meer het schrijven van verslagen over casussen, het doen van literatuuronderzoek en het volgen van e-learnings. Voor de mbo-leerroutes in de zorg maken we gebruik van de digitale leeromgeving van OPPstap, waar kandidaten toegang hebben tot e-learnings.

Begeleiding

De leerregisseur van de kandidaat weet wat het kader is vanuit OPPstap en kijkt samen met de inhoudsdeskundige naar wat de kandidaat nodig heeft tijdens het leerproces. Wanneer nodig denkt OPPstap hierin mee. Met elkaar zorgen we dat het een succes wordt.

Examinering

Het portfolio van kandidaten wordt beoordeeld door de examencommissie van OPPstap. Zij beoordelen de inhoud zorgvuldig en kijken waar eventuele aanvullingen nodig zijn, om vervolgens mee te denken in hoe dat het beste kan worden georganiseerd. 

Zo is de samenwerking tot stand gekomen

Voorafgaand aan de samenwerking zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Annette: ‘We hebben ons laten informeren over hoe de trajecten van Academie Werkend Leren eruit zien. Hoe worden kandidaten meegenomen? Wat moeten kandidaten al kunnen? Hoe wordt dat gewaardeerd? Dit hebben we ook vergeleken met hoe wij studenten opleiden. Vervolgens hebben we gekeken naar waar we elkaar in het traject treffen, dus op welk moment in de leerroute gaan we samen aan de slag en worden kandidaten bij ons ingeschreven? En hoe laten we vervolgens de leerroute voor de kandidaat zo goed mogelijk verder verlopen?’

Hoe verloopt onze samenwerking tot nu toe?

Zowel Angelique als Annette zijn erg enthousiast. Angelique: ‘Het contact met elkaar verloopt heel vlot en fijn. De terugkoppeling vanuit de examencommissie is ook erg snel, wat niet alleen voor ons, maar ook voor kandidaten prettig is. Ook geven kandidaten aan dat de flexibiliteit erg fijn is en merken we dat de digitale leeromgeving goed aansluit bij hun behoeften.’

Annette: ‘Ons gehele team dat hierbij betrokken is, is enthousiast. Ze zijn heel tevreden over de dossiers die ze krijgen, het zit goed in elkaar. Ook verloopt het allemaal soepel. Iedereen is meedenkend om te zorgen dat het een succes wordt, dat voelt als een waar partnerschap.’

Wil je meer weten?

Benieuwd naar onze leerroutes binnen het zorgdomein? Klik dan hier.

Wil je meer weten over OPPstap? Klik dan hier.

Academie Werkend Leren Logo Wit
Ontdek jouw unieke leerroute bij Academie Werkend Leren! Met onze persoonlijke begeleiding en unieke leermethode groei jij verder in jouw carrière. Kies uit ons brede aanbod binnen verschillende sectoren en zet de volgende stap!