“Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt. Het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”
Twee initiatieven voor het flexibiliseren van scholing
Met bovenstaande quote geeft Minister Koolmees het beste argument dat je kunt bedenken met betrekking tot de ontwikkeling die nu gaande is. Daar is niks tegen in te brengen. Vanuit het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden namelijk twee initiatieven ontplooid om de arbeidsmarkt via scholing te flexibiliseren.
Initiatief 1: persoonlijk ontwikkelbudget
Het eerste initiatief: straks kan iedereen een persoonlijk ontwikkelbudget aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Dat geld mag gebruikt worden om bijvoorbeeld een cursus te volgen of een mbo- of hbo-diploma te halen. Doel hiervan is om zo beter inzetbaar te zijn – en vooral te blijven – op de arbeidsmarkt.
Initiatief 2: leren op de werkvloer
Het tweede initiatief: elk beroep waarvoor een mbo- of een hbo-opleiding bestaat, kan ook op maat en binnen het bedrijf of instelling waar de werknemer werkt, worden geleerd. Werknemers hoeven hiervoor niet meer (terug) naar school. Zij tonen in het bedrijf aan wat zij zelf al kunnen en volgen vervolgens een traject op maat in de richting van de mbo of hbo functie die ze ambiëren.
Arbeidsmarkt verandert
Tegenwoordig ontkomt men er niet meer aan zichzelf een leven lang te blijven ontwikkelen. Denk aan de winkelbediende die door wil groeien naar winkelchef of de winkelchef die door wil groeien naar bedrijfsleider op hbo niveau. Maar denk ook aan mensen die in een krimpberoep werken en het risico lopen op termijn overbodig te worden of een zwaar beroep hebben en zich willen omscholen naar een wat ‘gezonder’ beroep. Zij zouden zich kunnen laten omscholen naar een nieuwe baan of functie.
Minister Van Engelshoven omschrijft het als volgt: ‘Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen.’
Flexibele Leerroutes
Behalve dat een mbo of hbo opleiding geld en veel tijd kost, is er een drempel dat mensen, vooral wanneer ze wat ouder zijn, er niet snel voor kiezen terug te gaan naar de schoolbanken. De combinatie privé en school is zwaar en organisatorisch vaak niet handig. Alle uren die op school worden doorgebracht, kunnen niet worden besteed aan het werk zelf waardoor derving van inkomsten ontstaat voor de werkgever en eventueel werknemer. Daarnaast bepalen de scholen met hun schoolvakanties en openingstijden wanneer de werknemer kan leren. Deze corresponderen vaak niet met de vakanties en tijden van de werknemer. Werknemers en werkgevers beseffen tot slot vaak niet hoeveel kennis en kunde er door ervaring al aanwezig is bij de werknemer en in hoeverre daar al een bepaald erkend diploma of kwalificatie tegenover staat. Dat komt mede omdat velen in een baan zijn gerold of zich verder ontwikkeld hebben, terwijl ze er geen specifieke opleiding voor hebben gevolgd. Zij beheersen het vak wel maar kunnen dat niet met een diploma aantonen.
Drempel omlaag
Academie Werkend Leren is blij met deze ontwikkelingen. Doordat er nu budget beschikbaar komt, verlaagt dit de drempel om een opleiding te gaan volgen. De Flexibele Leerroute van Academie Werkend Leren is speciaal ontwikkeld voor degenen die open staan voor een opleiding en deze on the job willen realiseren. Een belangrijke stap daarvoor is dat er eerst wordt vastgesteld op wat voor niveau iemand zijn kennis en kunde zit. Van daaruit kan vervolgens heel gericht en op maat een leerwerk-traject worden uitgestippeld naar het volgende ambitieniveau (een hoger niveau of een vergelijkbaar niveau in een ander beroep). Het leren kan vervolgens heel gericht en gewoon op de werkplek plaatsvinden.
Nieuwsgierig geworden?
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Wij komen graag bij u langs. Het leren kan vervolgens heel gericht en gewoon op de werkplek plaatsvinden.