Voor Wendelien van Rhee begon de stap naar het onderwijs met een toevallig gesprek tijdens het hockeyen. Als logopedist met 25 jaar ervaring had ze nooit gedacht dat ze nu voor de klas zou staan. “Ik dacht altijd dat een groep niets voor mij zou zijn,” vertelt ze. Maar toen een teamgenoot haar tijdens het sporten vroeg of lesgeven niet iets voor haar zou zijn, begon ze er toch over na te denken.
Ze besloot het rustig op te bouwen en begon met het geven van bijles vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO-gelden), om Corona-vertragingen aan te pakken. Na die positieve ervaring besloot ze om haar onderwijsbevoegdheid te gaan halen.
Drukke agenda
De grote vraag was: hoe combineer je een opleiding met een drukke agenda? Academie Werkend Leren bleek een uitkomst. “Het grootste verschil met een deeltijd lerarenopleiding is de persoonlijke begeleiding. Ik kreeg Ellen als persoonlijk leerregisseur toegewezen en dat klikte meteen.”
“Door mijn werk in de vrije vestiging ben ik altijd gewend geweest om mijn eigen koers te bepalen. Ellen snapte dat helemaal. Ze was nooit dwingend, maar hielp me wel om realistische deadlines te stellen. Ze kwam een paar keer in de klas kijken en gaf waardevolle feedback. Als ik vragen had, kreeg ik altijd snel antwoord. Die bereikbaarheid is zo belangrijk als je werk en studie combineert. Dan wil je niet drie werkdagen wachten op een antwoord.”
Baas over eigen leertraject
Het concept van Academie Werkend Leren sloot goed aan bij haar situatie. “Je hoeft niet naar school en leert veel in de praktijk. Individuele opdrachten werk je zelfstandig uit. Daarnaast kun je colleges volgen, als je daar behoefte aan hebt. Dat kan online op een tijdstip dat jou past, dus bijvoorbeeld ook op een vroege zaterdag of tijdens vakanties. Elke maand was er de gelegenheid om met collega’s online een uitleg over leeruitkomsten te volgen. Eigenlijk ben je zelf de baas over jouw eigen leertraject.”
Verschillende perspectieven
Wendelien werkt nu twee dagen als logopedist en twee dagen, verdeeld over meerdere dagdelen, in het onderwijs. “Die afwisseling is prettig. Na een paar intensieve lesdagen werk ik weer in een andere omgeving. Dat geeft nieuwe inzichten.” Ze ziet grote voordelen in het combineren van beide werelden: “Als logopedist kijk je vooral; naar wat iemand niet kan en wat iemand nog zou kunnen. Als docent kijk je eerst naar de leerdoelen waar je naar toewerkt. Die perspectieven vullen elkaar mooi aan.”
Je hoeft niet te kiezen
Voor andere professionals die overwegen de stap naar het onderwijs te maken heeft Wendelien een tip: “Je hoeft niet te kiezen. Er is juist een grote groep mensen die hun expertise waardevol kan inzetten in het onderwijs, zonder hun huidige werk op te geven. Sterker nog: ik denk dat je het onderwijs veel kunt bieden als je het combineert met je huidige baan. Je hebt dan de afwisseling en je brengt waardevolle ervaring uit de praktijk mee.”
Maatwerk voor werkende professionals
“Het onderwijs heeft behoefte aan mensen die ervaring meebrengen uit andere sectoren,” besluit Wendelien. “Academie Werkend Leren maakt dat via zij-instroom mogelijk door hun unieke aanpak. Geen traditioneel schoolsysteem, maar echt maatwerk dat aansluit bij werkende professionals. Met een leerregisseur die snapt wat je nodig hebt, kun je op je eigen tempo groeien in het onderwijs, zonder je andere baan helemaal op te geven.”