Hbo Commerciële Economie

Haal je HBO diploma Commerciële Economie terwijl je aan het werk bent.

Overweeg je om je diploma Commerciële Economie te halen en heb je al commerciële ervaring in je huidige of vergelijkbare functies? Dan biedt de verkorte hbo- opleiding CE van Academie Werkend Leren de oplossing voor jou! Onze unieke aanpak stelt je in staat om op maat te leren, met individuele begeleiding die aansluit bij de ervaringen die je al hebt opgedaan.

Let op: deze pagina bevat informatie voor kandidaten. Bent u werkgever, dan verwijzen wij u naar onze werkgeverspagina.

Je ontwikkelen tot Commercieel Econoom in de praktijk

Als Commercieel Econoom werk je in een commerciële functie in een zakelijk domein. Je kunt een rol hebben als accountmanager, marketingmedewerker, salesmanager, productmanager, inkoopmanager of business analist. Je doorgroeimogelijkheden zijn vaak groot. Hierdoor heb je goede carrièreperspectieven op de arbeidsmarkt.

Je behaalt je diploma door het volgen van onze Gepersonaliseerde Leerroute. Je leert in je huidige passende baan door direct alles toe te passen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door een van onze leerregisseurs. Zij of hij begeleidt je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - Erkend hbo bachelor-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 9.900 excl BTW
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 4 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, minimaal mbo-4 of havo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Wat doet een Commercieel Econoom?

Als (aankomend) commercieel econoom werk je aan het analyseren, ontwikkelen en uitvoeren van strategieën om de verkoop en winst van een product of dienst te bevorderen.

Bijvoorbeeld via marktonderzoek, product- en dienstenontwikkeling, prijsoptimalisatie, promotie, klantrelatiebeheer en budgetbeheer

Het beroep

Als commercieel econoom houd je je o.a. bezig met de volgende zaken:

 • marketing
 • verkoop
 • strategische planning

Je gaat je kennis- en handelingsniveau verdiepen en verbreden. Je toont je kennis en vaardigheden aan op het gebied van commercie, financiering en strategisch management. Daarnaast laat je zien dat je beschikt over de vaardigheden analyseren, adviseren, communiceren en motiveren.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun hbo-bachelor Commerciële Economie willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

Opzet:

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als commercieel econoom al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het hbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-ontwikkelplan met en voor jou.
 • Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk- en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt in een commerciële rol,
 • 4 dagen per week werkzaam bent in deze rol,
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een ervaren en gediplomeerde collega
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt
 • een HAVO of MBO diploma hebt

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute hbo CE nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject hbo Commerciële Economie word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek is een bevoegd collega aanwezig voor de vakinhoudelijke feedback. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan.
Alle -nog aan te leren- kennis en vaardigheden ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • Marketing, sales en bedrijfseconomie
 • Ondernemerschap
 • Communicatie en E-commerce
 • Internationale handel
 • Recht en ethiek
 • Projectmanagement
 • Innovatie en trends zoals data-analyse, sociale media en AI

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Hbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden we jou daarbij.

Afstudeeropdracht
Tijdens deze Hbo-leerroute voer je een afstudeeropdracht uit. De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en praktijkonderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante werkomgeving. Vaak is dit je eigen werkplek, of een andere afdeling binnen de organisatie waar je werkt.

Beoordelingskader
Bij de ontwikkeling en uitvoering van het landelijke Beoordelingskader CE centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende Hbo Bachelor diploma ‘Commerciële Economie ’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

Kosten

€9.900 excl BTW.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien zijn sholingskosten (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

 De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op dat is afgestemd op zowel je leerbehoeften als je werksituatie.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afstudeerfase

Indien je portfolio voldoet aan de gestelde eisen dient nog een praktijkgericht onderzoek uitgevoerd te worden bij de geaccrediteerde instelling.

Hiervoor worden bijeenkomsten en aanvullende begeleiding georganiseerd.

Als alles goed is doorlopen, wordt het portfolio en praktijkgericht onderzoek voorgelegd aan de examencommissie en volgt diplomering.

vrouw achter laptop die in de camera kijkt glimlachend
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in een deeltijd opleiding. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.