hbo communicatie

Haal je erkende hbo diploma Communicatie terwijl je werkt

Heb je interesse om communicatieadviseur, PR-manager of contentmanager te worden? Beschik je al over werkervaring op dit gebied? Bijvoorbeeld doordat je al de nodige communicatie of marketingtaken uitvoert? Dan biedt de verkorte hbo opleiding Communicatie van Academie Werkend Leren de oplossing voor jou! Onze unieke aanpak stelt je in staat om praktisch te leren met individuele begeleiding die aansluit bij jouw al opgedane ervaringen.

Let op: deze pagina bevat informatie voor kandidaten. Bent u werkgever, dan verwijzen wij u naar onze werkgeverspagina.

Je ontwikkelen tot Communicatieadviseur in de praktijk

Als (aankomend) Communicatieadviseur werk je voor organisaties om hun interne en externe communicatie te beheren en te verbeteren. Je ontwikkelt strategieën, schrijft persberichten, coördineert evenementen en adviseert over communicatiekwesties en onderzoekt de markt. 

Verder zet je marketingcampagnes uit om producten of diensten te promoten. Je beheert de sociale media-accounts van organisaties en ontwikkelt strategieën om een betrokkenheid op te bouwen met het publiek op platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn

Al deze aspecten ga je met de Gepersonaliseerde Leerroute leren in je huidige passende baan door het geleerde direct toe te passen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door een van onze leerregisseurs. Deze begeleidt je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - erkend hbo bachelor-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 9.900 (excl BTW)
 • PWeekstructuur - 4 dagen werkzaam in je eigen organisatie, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, minimaal mbo-4 of havo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Werken als Communicatie-adviseur

Door jou heeft je organisatie de beschikking over strategische plannen om het marketing- en communicatiebeleid te realiseren. Door de inzet van jouw online en offline marketing- en communicatieactiviteiten, marktonderzoeken of evenementen worden de doelstellingen behaald.
Je kan je zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken en hebt het improvisatievermogen om goed in te spelen op veranderende situaties. Verder ben je een zelfstandige teamspeler met een flexibele en dienstverlenende instelling.

Het beroep

Als Communicatieadviseur houd je je bezig met de volgende zaken:

 • het opstellen van operationele en strategische plannen op het gebied van marketing- en communicatie,
 • uitzetten van on- en offline marketing- en communicatiestrategieen en activiteiten,
 • Uitzetten en coordineren van marktonderzoeken,
 • Uitzetten en bewaken van de samenhang van corporate informatie,
 • Organiseren van evenementen.

Je werkt zelfstandig en hebt (op eigen initiatief), overleg met de leidinggevende en/of collega’s. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ontwikkelde en uitgevoerde on- en offline marketing- en communicatiestrategieen en activiteiten. Je stelt je flexibel en dienstverlenend op. Daarnaast ben je communicatief ijzersterk, zowel schriftelijk als mondeling. Jouw analytische vaardigheden, creativiteit, marktgerichtheid en gedrevenheid vormen een belangrijke bijdrage.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun hbo diploma Communicatie willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als communicatie-adviseur al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het hbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel van je kennis en vaardigheden maken we een maatwerk-ontwikkeplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als communicatieadviseur,
 • 4 dagen per week werkzaam bent in deze rol,
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een ervaren collega
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
 • een mbo 4 of havo diploma hebt.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute nog beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Medewerker marketing en communicatie word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een deskundig collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren- beroeps-specifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • Schriftelijke en mondelinge communicatie
 • Mediastudies
 • Marketing en reclame
 • Digitale en sociale media
 • Projectmanagement
 • Interculturele communicatie
 • Onderzoeksmethoden
 • Ethiek en recht in communicatie
 • Strategische communicatie en planning

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende hbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Daarna voer je nog je afstudeeronderzoek uit bij de diplomerende hogeschool. Als ook dat is afgerond volgt diplomering.

Kosten

€9.900, excl BTW.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Tijdens het leertraject hbo communicatie word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling.

Zij beoordelen objectief jouw portfolio en geven zodra je ook je praktijkonderzoek hebt afgerond je erkend diploma.

werknemers aan tafel met laptops praten met elkaar.
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. 

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.