Zij-instroom HBO
Onderwijsbevoegdheid Basisonderwijs

Haal je HBO onderwijsbevoegdheid basisonderwijs on the job

De gepersonaliseerde leerroute helpt zij-instromers die hun werkervaring willen omzetten in een officiële onderwijsbevoegdheid basisonderwijs. Niet vanuit de schoolbanken, maar volledig in de beroepspraktijk. Onze vorm van onderwijs lijkt op een flexibele deeltijdopleiding in het hbo, alleen hoef je niet verplicht naar school. Alles leer je bij ons in de praktijk. Volgens een eigen planning en met écht persoonlijke begeleiding.

Onderwijsbevoegdheid
Basisonderwijs bij Academie Werkend Leren

Wij bieden individuele, Gepersonaliseerde Leerroutes aan die voor iedereen volledig op maat zijn. Je gaat geen vaste dag of avond terug naar school. Bij ons leer je zoveel mogelijk op je eigen basisschool. Dit is ook voor jouw school interessant gezien het tekort aan personeel dat steeds nijpender wordt!

Vrijwel iedereen die bij ons het traject start en voor wie de Gepersonaliseerde Leerroute ook geschikt is, maakt door de individuele begeleiding en het maatwerkkarakter het traject ook af.

In het kort

 • ZNiveau - hbo bachelor niveau
 • }Duur - afhankelijk van ervaring tussen de 12 en 18 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 6 uur (zelf)studie en begeleiding
 • Voorwaarden - relevant werk als docent op een basisschool, Wo- of Hbo-diploma , pro-actieve werk- leerhouding
 • Erkenning - onderwijsbevoegdheid basisonderwijs door NCOI
 • Kosten - neem voor de kosten contact met ons op

Werken als leerkracht in het basisonderwijs

Het beroep van leerkracht is een uitdagend en bevredigend vak. Wil jij vanuit je huidige beroep de overstap maken naar het basisonderwijs? De laatste jaren wordt er vanuit de overheid veel geld geïnvesteerd in het bevorderen van de omscholing naar een baan in het onderwijs. Daartoe is het zij-instroomtraject gerealiseerd.

Waarom leerkracht basisonderwijs?

Iedere dag bezig zijn met de toekomst van kinderen, dat is wat je doet als leerkracht. In het onderwijs ben je belangrijk in het leven van kinderen, in de meest vormende periode in hun leven. In het onderwijs is geen dag hetzelfde. Je mag jouw kennis, ervaring en enthousiasme delen met de volgende generatie, je speelt in op actualiteiten en bepaalt elke dag weer zelf hoe je jouw lessen vormgeeft.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Je leert het vak van docent basisonderwijs in de praktijk, op je werkplek.

Opzet

 • Bij de start leggen we je alles uit over de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering.
 • We kijken naar jouw kennis en ervaring als docent basisonderwijs en wat je nog moet leren om het diploma te halen.
 • We maken met en voor jou een leerplan op maat.
 • Tijdens de opleiding krijg je persoonlijke begeleiding van ons en toegang tot de digitale leeromgeving met alle literatuur, oefeningen enz.

Toelatingseisen

 • Relevant werk als docent op een basisschool
 • Een wo- of hbo-diploma
 • Pro-actieve werk/ leerhouding

Startdata

Deze opleiding wordt onder beheer van de Alliantie voor Werkend Onderwijs aangeboden. Bekijk de website voor informatie over de startdata.

Programma

Tijdens de opleiding breid je jouw kennis en vaardigheden uit op het gebied van onder andere:

 • Pedagogiek (o.a. klassenmanagement, stimuleren van samenwerking, zelfwerkzaamheid en zelfstandigheid)
 • Vakdidactiek (o.a. opbouwen en verzorgen van lessen)
 • Vakinhoudelijk (aardrijkskunde, N&T, geschiedenis, en geestelijke stromingen)
 • Professionele ontwikkeling (vakoverstijgend denken en handelen, reflecteren op en verbeteren van de eigen rol als leerkracht)
  praktijkgericht onderzoek.

Afronding

Wij begeleiden je bij het aantonen van alle competenties die je als po docent moet beheersen. Als je alles aantoonbaar beheerst gaan we over tot het bekwaamheidsonderzoek en krijg je bij een positief resultaat je bevoegdheid.

Kosten

Neem contact met ons op over de kosten. Deze opleiding wordt onder beheer van Alliantie voor Werkend Onderwijs. Bekijk voor informatie over de kosten de website Werkend Onderwijs.

Subsidie mogelijkheden
Met de subsidie Zij-instroom kunnen schoolbesturen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs subsidie aanvragen voor zij-instromers. De subsidie bedraagt maximaal € 20.000,- en wordt één keer per zij-instromer verstrekt.
Meer informatie over deze regeling is te lezen op www.duo.nl. Om in aanmerking te komen voor een zij-instroomtraject moet de school waar je werkt de rol van praktijkbegeleider regelen.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor zij-instromers die hun educatieve kennis en vaardigheden willen uitbreiden en hun bevoegdheid willen behalen. En het beste nieuws is dat je een hele goede kans hebt het traject snel en succesvol af te ronden, dankzij onze individuele begeleiding en maatwerk aanpak.

1. In kaart brengen wat je al weet

In de beginfase voeren we een geschiktheidsonderzoek uit om te beoordelen of je voldoende vooraf verworven competenties bezit om direct les te geven en binnen twee jaar je bevoegdheid te behalen. Als je deze criteria haalt, krijg je de kans om gedurende twee jaar voor de klas te staan terwijl je aanvullende certificering nastreeft.

We analyseren je bestaande kennis en ervaring en identificeren de benodigde ontwikkelingsgebieden aan de hand van je eerdere diploma's en vooral je werkervaring.

2. Plan van aanpak

Samen met jou en jouw basisschool maken we een plan. Daarin zetten we alle kennis en vaardigheden die je nog niet hebt, maar wel moet kennen voor je bevoegdheid. We kijken dan in je werk waar en hoe je dat het beste kan leren. Zoveel mogelijk van wat je nog moet leren doe je tijdens je werk.

3. Individuele begeleiding naar bekwaamheidsonderzoek

Je start met de activiteiten in je persoonlijke plan van aanpak. Onze ervaren leerregisseurs bieden persoonlijke begeleiding op maat, omdat we begrijpen dat iedereen uniek is. Ze creëren specifieke leermiddelen, geven instructies, feedback en opdrachten die precies bij jou passen. Zodra je aantoonbaar bekwaam bent, volgt het bekwaamheidsonderzoek. Bij een positief resultaat behaal je je bevoegdheid.
pabo-bachelor-pabo-gepersonaliseerd-leren
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren in de schoolbanken, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid.

Erkend diploma

Je bevoegdheid is erkend door het Ministerie van OC&W. Het wordt uitgegeven door NCOI.

Eigen tempo

Stem het tempo en de volgorde waarin je leert af op je dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen onderwijspraktijk.

Nog vragen of even overleggen?

Deze opleiding wordt aangeboden onder beheer van de Alliantie voor Werkend Onderwijs. Voor alle praktische vragen kan je met hen contact opnemen. Liever direct met ons contact? Mail of bel ons. Wij vertellen je graag meer over het opleidingstraject en beantwoorden met veel plezier al je vragen.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.