hbo pabo

Haal je erkende hbo pabo diploma on the job

Wil jij graag leerkracht worden? Heb jij al werkervaring, bijvoorbeeld omdat je als onderwijsassistent al lessen draait of ondersteunt? Dan is de gepersonaliseerde leerroute, oftewel pabo opleiding verkort, van Academie Werkend Leren dé oplossing voor jou! Onze unieke aanpak stelt jou in staat om volledig op maat te leren, met behulp van persoonlijke begeleiding en uitgaande van je al opgedane ervaringen.

Deeltijd pabo opleiding op maat

Met onze flexibele deeltijd pabo opleiding kan jij aan de slag als leerkracht terwijl je jouw diploma behaalt. Geen vaste dagen of avonden terug naar school, maar leren in je eigen tempo en op je eigen plek. En het mooie is: je kan direct starten! Onze gepersonaliseerde leerroutes is namelijk altijd beschikbaar en volledig op maat gemaakt voor jouw situatie.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid.

In het kort

 • ZNiveau - hbo bachelor niveau
 • }Duur - afhankelijk van ervaring tussen de 12 en 18 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 6 uur (zelf)studie en begeleiding
 • Voorwaarden - minimaal 1 jaar relevant werk als docent op een basisschool / Pro-actieve werk- leerhouding
 • Erkenning - NVAO erkend pabo diploma bij LOI
 • Kosten - € 9.900,- exclusief btw
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Werken als docent op een basisschool

Je vervult een cruciale rol door kinderen niet alleen kennis bij te brengen, maar ook te inspireren, begeleiden en ondersteunen in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling, waarbij empathie, geduld en didactische vaardigheden essentieel zijn om een positieve en blijvende impact op de levens van jonge leerlingen te hebben.

Wat zijn de taken van een docent basisschool?

De belangrijkste taken van een docent op een basisschool zijn:

 • Verzorgen van gestructureerde en effectieve lessen in diverse vakken
 • Ontwikkelen van lesplannen en lesmateriaal.
 • Evalueren voortgang van de leerlingen o.a. via toetsing en volgsystemen.
 • Aanpassen van lesmethoden en materialen aan individuele verschillen tussen leerlingen.
 • Klassenmanagement.
 • Communicatie met o.a. ouders/verzorgers om de voortgang van de leerlingen te bespreken.
 • Bijhouden van nieuwe onderwijsmethoden en pedagogische benaderingen.
 • Samenwerken met andere docenten, specialisten en schooldirectie.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Het doel is jou als werkende volwassene je pabo diploma te laten halen, in de praktijk, op je eigen werkplek in je eigen tempo.

Opzet:

 • Bij de start leggen we je alles uit over de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering.
 • We kijken naar jouw kennis en ervaring als docent basisonderwijs en wat je nog moet leren om het hbo-diploma te halen.
 • We maken met en voor jou een leerplan op maat.
 • Tijdens de opleiding krijg je persoonlijke begeleiding van ons en toegang tot de digitale leeromgeving met alle literatuur, oefeningen enz.

Toelatingseisen

 • je bent in het bezit van een mbo 4 (liefst onderwijs gerelateerd, zoals onderwijsassistent of pedagogisch medewerker) of havo diploma.
 • je kan minimaal vier dagen per week als docent werken en leren.
 • er is op je werkplek begeleiding aanwezig van een hbo-gediplomeerde docent.
 • je hebt een proactieve werk- en leerhouding

Startdata

We vinden het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk en privésituatie. Daarom bieden we flexibele startmogelijkheden en maken we gebruik van leermiddelen die uitstekend geschikt zijn voor de praktijk. In overleg bepalen we samen een geschikt startmoment.

Programma

Tijdens de opleiding breid je jouw kennis en vaardigheden uit op het gebied van onder andere:

 • Pedagogiek (o.a. klassenmanagement, stimuleren van samenwerking, zelfwerkzaamheid en zelfstandigheid)
 • Vakdidactiek (o.a. opbouwen en verzorgen van lessen)
 • Vakinhoudelijk (aardrijkskunde, N&T, geschiedenis, en geestelijke stromingen)
 • Professionele ontwikkeling (vakoverstijgend denken en handelen, reflecteren op en verbeteren van de eigen rol als leerkracht)
  praktijkgericht onderzoek.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio. Als je alles wat je moet aantonen hebt aangetoond vervolg je je traject bij LOI. Daar volg je de vakken taal, rekenen, didactiek van taal, didactiek van rekenen en afstudeeronderzoek.

Diploma
Als je aan alle eisen hebt voldaan en het afstudeertraject succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma ‘hbo PABO’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

Kosten

€9900 excl btw.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 475,-.

Betaalt je werkgever?
Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor mensen die hun educatieve kennis en vaardigheden willen uitbreiden en hun bevoegdheid willen behalen. En het beste nieuws is dat je een hele goede kans hebt het traject snel en succesvol af te ronden, dankzij onze individuele begeleiding en maatwerk aanpak.

1. Jouw ervaring en kennis

De eerste twee maanden van je traject brengen we in kaart wat je al weet en welke competenties je al bezit. Dit doe je aan de hand van (onder andere) diploma’s, certificaten en reeds opgedane werkervaring.

2. Plan van aanpak

Vervolgens stellen we samen met jou en je werkgever een plan van aanpak op, waarbij we kijken waar en hoe je de nog ontbrekende kennis en vaardigheden het beste kan leren in de praktijk. Zoveel mogelijk van wat je nog moet leren doe je tijdens je werk.

3. Pabo opleiding deeltijd begeleiding

Tot slot begeleiden wij jou individueel naar het pabo-diploma. Je maakt hierbij jouw portfolio met ervaringen compleet dat uiteindelijk beoordeeld wordt door EVC Centrum Nederland. Daarna doe je nog een praktijkgericht onderzoek en doe je examen in de modulen Taal en Rekenen (zowel inhoudelijk als didactiek) bij de LOI. Als ook dit met succes is afgerond, overhandigen wij jouw diploma.

pabo-bachelor-pabo-gepersonaliseerd-leren
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren in de schoolbanken, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid.

Erkend diploma

Met ons erkende diploma ben je bevoegd om zelfstandig voor de klas te staan.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen onderwijspraktijk.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.