Hbo Social Work

Neem deel aan de HBO Social Work opleiding via onze praktijkgerichte leerweg

Wil je jezelf verder ontwikkelen als Social Worker? Een stap zetten in je carrière? Aantonen dat jij op hbo-niveau functioneert? En wil je wel studeren, gebruik maken van jouw praktijkkennis en werkervaring, maar niet in de collegebanken zitten? Dan is onze Gepersonaliseerde leerroute Hbo Social Work iets voor jou!

Je ontwikkelen tot Social Worker in de praktijk

Als Social Worker op hbo-niveau bied je ondersteuning, begeleiding en hulp aan individuen, gezinnen, groepen en gemeenschappen om hun welzijn te verbeteren, problemen op te lossen en te zorgen voor een betere levenskwaliteit.

Je gaat in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en door onze leerregisseurs. Deze begeleiden je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - Erkend hbo bachelor-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 9.900 excl BTW
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 4 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, minimaal mbo-4 diploma of HAVO diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de Academie Werkend Leren

Werken als hbo Social Worker

Als sociaal professional ben je empathisch, sociaal en hulpvaardig. Je wilt graag anderen helpen en ondersteunen zodat ze weer regie krijgen over hun eigen leven. De hbo bachelor-leerroute Social Work geeft je de juiste tools om aan de slag te gaan.

Na het volgen van onze leerroute ben je bekwaam om mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen te ondersteunen. Je kunt dan uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, vooral in moeilijke situaties.

Het beroep

Als (aankomend) hbo Social Worker houd je je o.a. bezig met de volgende zaken:

 • De bevordering van de deelname van mensen aan het maatschappelijk leven.
 • Het bieden van langdurige of tijdelijke begeleiding en ondersteuning aan mensen om hun leefsituatie te verbeteren.
 • Opereren in de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving.

Je hebt een integere en sociale houding, waarbij je de normen en waarden van je cliënten respecteert. Je bent creatief in je benadering van de hulpvraag en toont initiatief bij de (acute) zorg van je cliënten.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontworpen voor volwassenen die momenteel werkzaam zijn in het welzijnsdomein en graag hun hbo-bachelor diploma in Social Work willen behalen. Gedurende deze opleiding zal je de benodigde kennis en vaardigheden verwerven in je relevante werkcontext.

Opzet:

 • Bij aanvang van de opleiding zullen we persoonlijk contact met je opnemen. Tijdens dit gesprek zullen we de manier waarop we je gaan begeleiden, het praktijkgerichte leerproces en het toetsen toelichten. Tevens zullen we zorgvuldig analyseren welke kennis en ervaring je in je werk reeds hebt opgedaan, en welke aspecten je nog moet ontwikkelen om het hbo-diploma te behalen.
 • Voor het gedeelte waarin je nog kennis of vaardigheden mist, zullen we een individueel ontwikkelplan opstellen dat op maat is gemaakt voor jouw specifieke behoeften. Gedurende de opleiding zal je deelnemen aan ons begeleidingsprogramma en toegang krijgen tot de digitale leeromgeving van de Academie Werkend Leren, waar je alle relevante informatie over je studie kunt vinden.

Wij begrijpen dat studeren voor volwassenen een uitdaging kan zijn, daarom zorgen we ervoor dat de opleidingsroute zo goed mogelijk te combineren is met je werk- en privé-leven. Bovendien zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt zeer geschikt voor praktische toepassing. We streven ernaar om het behalen van je diploma zo toegankelijk en haalbaar mogelijk te maken.

Toelatingseisen

Je komt in aanmerking voor deelname aan dit leertraject als je voldoet aan de volgende criteria:

 • Je hebt relevante werkervaring binnen het sociale domein.
 • Je bent gedurende vier dagen per week actief binnen het sociale domein.
 • Je kunt gemiddeld vier uur per week wijden aan zelfstudie.
 • Op je werkplek is een ervaren collega aanwezig met een hbo diploma in het sociale domein.
 • Je hebt een proactieve werk- en leerhouding en minimaal een MBO 4 of HAVO diploma.

Startdata

De aanvangsdatum van het traject wordt in samenspraak met jou vastgesteld.

Begeleiding

Gedurende het hbo Social Work traject wordt er op diverse manieren ondersteuning geboden. Je wordt toegewezen aan een leerregisseur van Academie Werkend Leren, die je individueel begeleidt bij je leerproces en je voortgang bewaakt.

Op je werkplek is er een bevoegde collega aanwezig die verantwoordelijk is voor vakinhoudelijke feedback. Meestal betreft dit een ervaren collega met het vereiste diploma, die je begeleidt bij de uitvoering van praktijkopdrachten.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan.
Alle nog aan te leren beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren aan de hand van concrete leerdoelen.

Je zult je kennis en vaardigheden demonstreren en verder ontwikkelen op verschillende gebieden, waaronder:

 • Het analyseren van de levensloop van individuen in diverse ontwikkelingsfasen op basis van ontwikkelingspsychologische theorieën.
 • Het proactief ondersteunen van mensen met behulp van praktijkgerichte en/of op bewijs gebaseerde methoden en interventies.
 • Reflectie op je eigen professionaliteit in relatie tot de dynamiek en complexiteit van het beroep.

Onderzoeksopdracht
Je wordt verwacht in staat te zijn om een praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Na goedkeuring van de onderzoeksopzet kun je beginnen met de uitvoering van het onderzoek. Het onderzoeksproject wordt afgesloten met een verslag waarin het onderzoek en de resultaten op een logische en gestructureerde manier zijn vastgelegd.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio. Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende hbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden we jou daarbij.

Beoordelingskader
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke beoordelingskader hbo social work centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘hbo Social Work’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

Uitstroomprofielen
Je kunt tijdens je leerroute kiezen voor de volgende uitstroomprofielen:

 • Zorg
 • Jeugd
 • GGZ-Agoog
 • Welzijn

Kosten

€9.900 excl BTW.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hem of haar voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

 De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je in afstemming op je leerdoelen én je organisatie een plan van aanpak op.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afstudeerfase

Indien je portfolio voldoet aan de gestelde eisen dient nog een praktijkgericht onderzoek uitgevoerd te worden bij de geaccrediteerde instelling.

Hiervoor worden bijeenkomsten en aanvullende begeleiding georganiseerd.

Als alles goed is doorlopen, wordt het portfolio en praktijkgericht onderzoek voorgelegd aan de examencommissie en volgt diplomering .

social work academie werkend leren
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in een deeltijd opleiding. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.