hbo verpleegkunde

Volg de opleiding met onze praktijkgerichte leerroute

Ben jij een zorgprofessional met minimaal mbo 4 niveau en wil jij de opleiding hbo Verpleegkunde verkort volgen? Onze praktijkgerichte leerroute biedt jou de mogelijkheid om je hbo verpleegkunde diploma te halen terwijl je werkt in de zorg.

Je ontwikkelen tot hbo verpleegkundige in de praktijk

Als verpleegkundige heb je dagelijks te maken met patiënten met uiteenlopende klachten en zorgvragen. Met onze opleiding hbo Verpleegkunde verkort leer je hoe je deze patiënten het beste kunt helpen en ontwikkel je jezelf tot een expert in de zorg.

Of je nu werkt in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg (VVT), het ziekenhuis (ZH), de gehandicaptenzorg (GHZ) of de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), onze leerroute is geschikt voor alle zorgprofessionals.

Bij ons staat persoonlijke begeleiding centraal. Onze leerregisseurs begeleiden jou op maat en zorgen ervoor dat je het geleerde direct kunt toepassen in je werk. Zo blijf je gemotiveerd en kun je in korte tijd je diploma behalen.

In het kort

 • ZNiveau - hbo bachelor
 • }Duur - 12 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week eigen organisatie, 4 uur zelfstudie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal mbo-4 verpleegkunde, minimaal 1 jaar werkervaring
 • Erkenning - hbo bachelor-diploma via Breederode Hogeschool
 • Kosten - € 6.500,- inclusief btw (klopt dit?)
 • Startdatum - op ieder moment starten (klopt dit?)

Wat doet een Hbo Verpleegkundige?

Als (aankomend) Hbo Verpleegkundige werk je aan vraaggerichte intramurale, ambulante en/of semimurale zorg. Dit betekent dat je in verschillende zorgomgevingen werkt en te maken krijgt met diverse zorgvragers en hun zorgbehoeften. Het is een uitdagende en diverse baan waarbij geen dag hetzelfde is.

Wat zijn de taken van een verpleegkundige

Als Hbo Verpleegkundige werk je in situaties waarbij de (psychische) gezondheidstoestand van de zorgvrager hulp kan gebruiken of waarbij therapie/medicatie wordt toegepast. Je speelt een belangrijke rol in het ondersteunen en begeleiden van patiënten en hun naasten.

Je bent verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van zorgactiviteiten en je stemt dit af op de individuele zorgbehoefte van de patiënt.

Ook het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van zorg en het continu verbeteren van de zorgprocessen behoren tot je takenpakket. Je werkt met een diverse doelgroep en je zult merken dat geen dag hetzelfde is. Kies voor deze uitdagende en afwisselende baan en maak het verschil in de zorg!

Het beroep
Als (aankomend) Hbo Verpleegkundige houd je je na je opleiding hbo Verpleegkunde verkort onder andere bezig met de volgende zaken:

 • de behoefte aan zorg vaststellen op oa. lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.
 • indiceren in complexe situaties, volgens het verpleegkundig proces, op basis van evidence based practice.
 • versterken van het zelfmanagement van mensen in hun sociale context.
 • uitvoeren van verpleegtechnische handelingen zoals beschreven in de wet BIG.

Als verpleegkundige heb je een integere en sociale houding, waarbij je de normen en waarden van je cliënten respecteert. Je bent creatief in je benadering van de zorgvraag en toont initiatief bij de (acute) zorg van je cliënten.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Ben jij een werkende volwassene die zijn of haar Hbo-bachelor diploma Verpleegkunde wil behalen? Dan is deze opleiding speciaal ontwikkeld voor jou! Je leert het vak namelijk in de praktijk op je relevante werkplek.

Opzet

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen je alles uit over de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering. Daarnaast kijken we naar jouw kennis en ervaring als hbo verpleegkundige en wat je nog moet leren om het hbo-diploma te halen.
 • Op basis daarvan maken we speciaal voor jou een leerplan op maat. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van ons en toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding kunt vinden.

Wij begrijpen dat het combineren van werk, privé-situatie en studie een uitdaging kan zijn. Daarom zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je dagelijkse leven. De leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt zijn ook uitstekend geschikt voor de praktijk. Zo werk je heel doelgericht aan het programma en maken wij het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te behalen.

Toelating (eisen)

Wil je graag deelnemen aan de opleiding hbo Verpleegkunde verkort? Dan zijn er enkele toelatingseisen waar je aan moet voldoen:

 • Je bent in het van een mbo Verpleegkunde diploma.
 • Je hebt relevante werkervaring als (hbo) verpleegkundige
 • Je werkt minimaal vier dagen per week als (hbo) verpleegkundige
 • Je kunt gemiddeld vier uur per week aan zelfstudie besteden.
 • Op je werkplek moet er wekelijks één à twee uur begeleiding aanwezig zijn van een hbo-gediplomeerde verpleegkundige.

Ben je 23 jaar of ouder en beschik je naast de bovenstaande eisen ook over een proactieve werk- en leerhouding? Dan kun je deelnemen aan deze leerroute. Als je aantoonbare bewijzen hebt, zoals certificaten, kunnen we een gepersonaliseerde leerroute samenstellen die nog beter bij jouw leerbehoefte aansluit

Startdata

We vinden het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk en privésituatie. Daarom bieden we flexibele startmogelijkheden en maken we gebruik van leermiddelen die uitstekend geschikt zijn voor de praktijk. In overleg bepalen we samen een geschikt startmoment.

Begeleiding

Binnen het traject van de opleiding hbo Verpleegkunde krijg je verschillende vormen van begeleiding om je te ondersteunen in je leerproces. Zo werk je samen met een leerregisseur van Academie Werkend Leren. Hij of zij begeleidt je bij de voortgang van je leertraject.

Daarnaast wordt er op je werkplek een bevoegde collega aangewezen als leerexpert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma, die je helpt bij het uitvoeren van praktijkopdrachten.

Studieprogramma

De opleiding hbo Verpleegkunde verkort is gericht op het leren in de praktijk van je huidige baan. Op basis van jouw kennis en ervaring worden concrete leerdoelen vastgesteld, zodat je alle nog aan te leren beroepsspecifieke competenties kunt uitvoeren.

Tijdens de opleiding breid je jouw kennis en vaardigheden uit op het gebied van onder andere:

 • Verpleegkundige en medische kennis
 • De verpleegkundige als rolmodel
 • Evidence Based Practice
 • Professionele communicatie
 • Afstemming van zorg

Je voert ook een praktijkgericht onderzoek uit. Nadat de onderzoeksopzet is goedgekeurd, begin je met het uitvoeren van het onderzoek. Het onderzoeksverslag bevat een logische verwerking van het onderzoek en de resultaten.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio. Aan het einde van de leerroute dien je een eindgesprek te voeren met twee assessoren. Tijdens dit gesprek toon je aan dat je alle leerdoelen hebt behaald. De assessoren beoordelen je portfolio en het eindgesprek. Bij een positieve beoordeling ontvang je het certificaat van deelname.

Diploma
Na het afronden van het leertraject en het behalen van het certificaat van deelname, kan je deelnemen aan het afstudeertraject bij Breederode Hogeschool. Hier rond je het inhoudelijk programma af en werk je aan het afstudeeronderzoek. Als je aan alle eisen hebt voldaan, wordt het diploma 'hbo Verpleegkunde' (bachelor of nursing 2020) afgegeven door Breederode Hogeschool. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW.

Beoordelingskader
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Beoordelingskader hbo Verpleegkunde centraal. Als je aan alle eisen van het Beoordelingskader hebt voldaan en het afstudeertraject succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma ‘hbo Verpleegkunde’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

Kosten

Bij Academie Werkend Leren leer je voor een vast all-in bedrag. Hierin zijn de kosten voor alle begeleidingsuren opgenomen, inclusief de kosten voor de afronding van je opleiding.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van €475,-

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor mensen die hun educatieve kennis en vaardigheden willen uitbreiden en hun bevoegdheid willen behalen. En het beste nieuws is dat je een hele goede kans hebt het traject snel en succesvol af te ronden, dankzij onze individuele begeleiding en maatwerk aanpak.

1. Ontwerpfase

We inventariseren samen met jou en jouw werkgever je ervaring en kennis en bepalen vervolgens de leer- en ontwikkelpunten voor het behalen van het diploma. Vervolgens stellen we gezamenlijk een plan van aanpak op en passen we het leertraject zo veel mogelijk aan jouw dagelijkse werkzaamheden van aan.

2. Ontwikkelfase

Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens het uitvoeren van praktijkopdrachten en het bijhouden van het digitale portfolio. De frequentie en hoeveelheid van begeleiding worden op maat bepaald door jou en de leerregisseur.

3. Afstudeerfase

De afstudeerfase bestaat uit twee stappen. In de eerste stap wordt je volledige portfolio inhoudelijk beoordeeld door Breederode Hogeschool. Na goedkeuring kan je door naar de tweede stap. Hierin voer je onder begeleiding van twee afstudeerbegeleiders van Breederode Hogeschool een praktijkgericht onderzoek uit. Door deze intensieve begeleiding en praktische benadering is de afstudeerfase van de leerroute een waardevol onderdeel van het leertraject voor zorgprofessionals.
verpleegkunde opleiding
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren op school, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Schrijf je vandaag nog in bij Academie Werkend Leren, start meteen met een opleiding en maak een sprong vooruit!

Erkend diploma

Met ons erkende diploma ben je bevoegd om NOG AANVULLEN!

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen ?????????

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.