In de spotlight: de Flexibele Leerroute van een verpleegkundige

door | dec 10, 2020 | Gepersonaliseerde Leerroute, Zorg

“Welke stappen wil je zetten om je te ontwikkelen in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking?” vraag ik aan Miranda (43 jaar), kandidaat hbo verpleegkunde bij de Gepersonaliseerde Leerroute. Het is dinsdagmiddag 17 november 2020 en ik ben, als leerregisseur van Miranda, de hele dag op haar werkplek aanwezig. Samen werken we aan het opstellen van een ontwikkelplan, waarmee Miranda op gepersonaliseerde wijze haar hbo-diploma verpleegkunde wil gaan halen. Aan het einde van de dag doet Miranda haar laptop met een klap dicht en zegt gemotiveerd: “Ik heb echt zin om aan de slag te gaan!”

De Gepersonaliseerde Leerroute in de zorg

Kandidaat Miranda volgt de Gepersonaliseerde Leerroute van Academie Werkend Leren om haar hbo-diploma verpleegkunde te behalen. Op gepersonaliseerde wijze leert en bewijst Miranda, zoveel mogelijk op de werkvloer, de onderdelen van het diploma. Voor haar betekent dat bijvoorbeeld dat ze een eerder gemaakt verpleegplan van een patiënt met een chronische ziekte als bewijsstuk kan inzetten om aan te tonen dat ze de zorg aan deze doelgroep kan verlenen. Ze maakt hierbij gebruik van alles wat ze hierover al weet en kan op basis van haar jarenlange ervaring als mbo-verpleegkundige. “Een erkenning van wat ik al jarenlang doe,” aldus Miranda.

Ontwerpfase

Om te bepalen hoe Miranda zo efficiënt mogelijk kan leren en ontwikkelen op de werkvloer zijn we de afgelopen twee maanden aan de slag gegaan met de ontwerpfase. Miranda heeft haar eigen ervaring vergeleken met de eisen van het diploma hbo verpleegkunde om zo te bepalen wat ze hiervan al wel/niet beheerst. Daarbij heeft zij aangegeven welke bewijzen ze al heeft om aan te tonen dat ze aan de eisen van het diploma voldoet en welke ze nog wil ontwikkelen. Als de leerregisseur van Miranda fungeerde ik hierin als haar sparringpartner en dacht ik mee over de inhoudelijke en organisatorische inrichting van haar ideale leerroute. In ongeveer vier overlegsessies hebben we hierover gesproken om zo steeds meer toe te werken naar een maatwerk ontwikkelplan voor het behalen van het diploma.

Het ontwikkelplan

Het ontwikkelplan hebben we daadwerkelijk samengesteld tijdens de ontwerpdag op 17 november. Urenlang hebben we enthousiast gesproken over mogelijke bewijslast die Miranda kan aanleveren en de stappen die ze kan zetten om hiertoe te komen. Daarnaast zijn ook de leermogelijkheden uitgebreid aan bod gekomen: waarvoor kan Miranda haar collega’s (experts op de werkvloer) om begeleiding vragen, welke andere leermiddelen, zoals literatuur, praktijkopdrachten en e-learnings, zou ze kunnen inzetten en hoe kan dit alles zoveel mogelijk gekoppeld worden aan haar dagelijkse werkzaamheden?

Aan de ene kant vormt de plan-van-aanpak-dag de finish van de ontwerpfase, maar aan de andere kant vormt het tegelijkertijd het startpunt van de ontwikkelfase. Miranda gaat de komende tien maanden aan de slag met het uitvoeren van het ontwikkelplan om zo te bewijzen dat ze aan de eisen van het diploma hbo verpleegkunde voldoet. Aan mij de taak als leerregisseur om Miranda hierin zo goed mogelijk te ondersteunen, afgestemd op haar behoeftes.

Meer weten?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar wat de Academie Werkend Leren voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op https://academiewerkendleren.nl/werkend-leren-praktijk/ Naast hbo verpleegkunde, bieden we nog talloze andere opleidingen aan op bijvoorbeeld het gebied van zorg, onderwijs en economie.

De laatste berichten

De gepersonaliseerde leerroute voor ZZP’ers

Het verhaal van Giorgio,  verpleegkundige in opleiding.Giorgio Ashruf is ZZP’er in de geestelijke gezondheidzorg. Hij werkt bij diverse organisaties, waaronder bij Inforsa in Amsterdam. Inforsa begeleidt cliënten op het gebied van psychiatrische problematiek, vaak in...

Niet terug naar school, wel een zorgdiploma!

Niet terug in de schoolbanken en toch een zorgdiploma? Het kan!Binnen onze academie kunnen zorgmedewerkers on the job, met persoonlijke begeleiding van onze docenten, gericht hun Mbo of Hbo diploma halen. Deze route is vooral interessant voor werknemers die al...