Hbo
Social Work

Niveau/ Erkenning

Erkend Hbo Bachelor-diploma óf
Erkend vakbekwaamheidsbewijs

Duur

12 maanden

Kosten

€ 6.600 ex BTW

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
4 uur zelfstudie

Voorwaarden

 • Relevante werkplek
 • Minimaal 1 jaar werkervaring
 • Minimaal Mbo-4 diploma

Je ontwikkelen tot Hbo Social Work in de praktijk

Wil je jezelf verder ontwikkelen als Sociaal Werker? Een stap zetten in je carrière? Aantonen dat jij op Hbo-niveau functioneert? En wil je wel studeren, gebruik maken van jouw praktijkkennis en werkervaring, maar niet in de collegebanken zitten? Dan is onze Gepersonaliseerde leerroute Social Work iets voor jou!

Je gaat in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en door onze leerregisseurs. Deze begeleiden je op maat.

Met deze leerroute behaal je een erkend diploma

Ook haalbaar als vakbekwaamheidsbewijs

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Wat doet een Hbo Social Worker?

Als sociaal hulpverlener ben je empathisch, sociaal en hulpvaardig. Je wilt graag anderen helpen en ondersteunen zodat ze weer regie krijgen over hun eigen leven. De Hbo Bachelor-leerroute Social Work geeft je de juiste tools om aan de slag te gaan.

Na het volgen van onze leerroute ben je bekwaam om mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen ondersteunen. Je kunt uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, ook in moeilijke situaties.

Het beroep

Als (aankomend) Hbo Sociaal Worker houd je je o.a. bezig met de volgende zaken:

 • De bevordering van de deelname van mensen aan het maatschappelijk leven en de ruimte en mogelijkheid die het maatschappelijk leven mensen biedt om deel te nemen.
 • Het bieden van langdurige of tijdelijke begeleiding en ondersteuning aan mensen om hun leefsituatie te verbeteren.
 • Opereren in de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving.

Je hebt een integere en sociale houding, waarbij je de normen en waarden van je cliënten respecteert. Je bent creatief in je benadering van de hulpvraag en toont initiatief bij de (acute) zorg van je cliënten.

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Hbo-bachelor diploma Social Work willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als sociaal hulpverlener al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Hbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating en startdata

Wanneer kun je starten met de opleiding?

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment. Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als binnen sociale domein,
 • 4 dagen per week werkzaam bent binnen het sociale domein,
 • gemiddeld 4 uur per week aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek een ervaren Hbo Social Work-collega aanwezig hebt,
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
Begeleiding

Tijdens het traject Hbo Social Work word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek is een bevoegd collega aanwezig voor de vakinhoudelijke feedback. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Het programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle – nog aan te leren – beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • het in kaart brengen van de levensloop van personen in verschillende ontwikkelingsfases  op basis van ontwikkelingspsychologische theorieën,
 • het aantoonbaar toepassen van nieuwe inzichten met betrekking tot beroepsgerichtheid en maatschappelijke relevantie,
 • het preventief ondersteunen van mensen met practice en/of evidence based methoden en interventies en 
 • reflecteren op je eigen professionaliteit in relatie tot de dynamiek en complexiteit van het beroep.

Onderzoeksopdracht

Er wordt van jou verwacht dat je een praktijkgericht onderzoek kan uitvoeren. Nadat de onderzoeksopzet is goedgekeurd kan je beginnen met het uitvoeren van het onderzoek. De onderzoeksopdracht wordt afgesloten met een onderzoeksverslag waarin het onderzoek en de resultaten op een logische manier zijn verwerkt.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio. Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Hbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden we jou daarbij.

Beoordelingskader

Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Beoordelingskader Hbo Social Work centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Hbo Social Work’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

Uitstroomprofielen

Je kunt tijdens je leerroute kiezen voor de volgende uitstroomprofielen:

 • Zorg
 • Jeugd
 • GGZ-Agoog
 • Welzijn
Betaalt je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Ervaringen van onze kandidaten

Lida

“Academie Werkend Leren heeft voor mij een passend verhaal. Deze route doet écht recht aan de werkervaring die ik eerder heb opgedaan en de competenties die ik al beheers. Ik kan casussen van de werkvloer direct gebruiken tijdens mijn leerroute.”

Chris

“Organisaties willen tegenwoordig dat je een diploma hebt. Dit helpt mij nu enorm! Het is een hele fijne vorm om te leren. Juist als je ZZP’er bent. Je kunt je eigen tempo bepalen. Je mag heerlijk solistisch zijn.”

 

Michelle

Uitstekende opleiding! Ik ben op dit moment 2 maanden bezig met het traject en ik ben erg tevreden. Het is duidelijk wat ik moet doen en overzichtelijk.

Flexibel studeren

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in een deeltijd opleiding. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute. Lees hier meer.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het leertraject Hbo Social Work word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

Jouw leerregisseur

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

+

Voortgangscontrole

Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

Jouw leerexpert

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Alles nog eens rustig nalezen?

Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

Volgende maand nog starten?

Schrijf je vóór de 15e van deze maand in en start komende maand al met de Hbo Social Work.