Mbo Sociaal Werker

Niveau/ Erkenning

Erkend Mbo 4-diploma

Duur

12 maanden

Kosten

€ 6.500 (all-in)

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
2 uur zelfstudie

Voorwaarden

 • Relevante werkplek
 • Minimaal 1-3 jaar werkervaring
 • Minimaal Mbo-3 of havo-diploma

Je ontwikkelen tot Sociaal werker in de praktijk

Als sociaal werker ben je werkzaam in vele, diverse contexten, waarin mensen/burgers ondersteuning nodig hebben om deel uit te maken van de maatschappij. Denk aan wijkaccommodaties, welzijnsorganisaties, gemeentes of de maatschappelijke opvang. Je werkt daarbij aan het vergroten van de eigen kracht/ zelfredzaamheid van burgers/cliënten en versterkt de formele en informele (sociale) netwerken van de cliënt.

Je gaat dit in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en onze leerregisseurs. 

Met deze leerroute behaal je een erkend diploma.

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Wat doet een Sociaal werker?

Als (aankomend) sociaal werker werk je zelfstandig aan het voorkomen of aanpakken van sociale vraagstukken. Daarbij heb je te maken met een zeer diverse groep cliënten, bewoners of deelnemers. Daarnaast kan je te maken hebben met een groot scala aan extern betrokkenen, uiteenlopend van hulpverleners, gemeente-ambtenaren, politie tot personen uit het informele netwerk van de cliënt of doelgroep.

Het beroep

Als sociaal werker houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Werken aan de aanpak van sociale problematiek
 • Inventariseren van de vraag naar sociaal werk
 • Planmatig uitwerken van passende acties
 • Versterken van de eigen kracht van de cliënt/doelgroep
 • Behartigen van belangen namens de cliënt/doelgroep
 • Bevorderen van samenwerking en het versterken van netwerken
 • Uitvoeren van beleidsondersteunende taken

Als sociaal werker heb je een positieve mindset, ga je respectvol en gelijkwaardig met mensen om. Je bent integer, empatisch en assertief. Je toont een open houding waardoor je vraagstukken bespreekbaar maakt. Als sociaal werker ben je gericht op betrokkenheid, krachten en talenten van individuele burgers, groepen en samenwerkingsverbanden. Je bent vasthoudend, hebt veel geduld en kan ook weer loslaten.

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo-diploma Sociaal Werker willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als sociaal werker al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating en startdata

Wanneer kun je starten met de opleiding?

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment. Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als Sociaal of maatschappelijk werker,
 • 4 dagen per week werkzaam als sociaal werker
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerd sociaal werker
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
 • 23 jaar of ouder bent.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Sociaal werker (Mbo4) nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo-Sociaal werker word je op verschillende manieren begeleid. Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek is een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Het programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren- beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • groepsprocessen,
 • agogische methodieken,
 • sociale systemen en gezinssystemen,
 • psychosociale problematiek,
 • mediation en empowerment.

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor Mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Zie je op tegen het behalen van deze generieke onderdelen? Dan is er de mogelijkheid om een ervaringscertificaat te halen. Bij een ervaringscertificaat is het niet verplicht de generieke vakken Nederlands, rekenen en loopbaan- & burgerschap te doorlopen. Je richt je uitsluitend op de beroeps-specifieke onderdelen.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma

Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier

Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier MBO Sociaal werker centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende diploma ‘Mbo- Sociaal Werker’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken

Voor deze Mbo4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels
Betaalt je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Ervaringen van onze kandidaten

Michelle

Uitstekende opleiding! Ik ben op dit moment 2 maanden bezig met het traject en ik ben erg tevreden. Het is duidelijk wat ik moet doen en overzichtelijk.

Lida

“Academie Werkend Leren heeft voor mij een passend verhaal. Deze route doet écht recht aan de werkervaring die ik eerder heb opgedaan en de competenties die ik al beheers. Ik kan casussen van de werkvloer direct gebruiken tijdens mijn leerroute.”

Chris

“Organisaties willen tegenwoordig dat je een diploma hebt. Dit helpt mij nu enorm! Het is een hele fijne vorm om te leren. Juist als je ZZP’er bent. Je kunt je eigen tempo bepalen. Je mag heerlijk solistisch zijn.”

 

Flexibel studeren

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in de BBL of BOL leerweg. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute. Lees hier meer.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het leertraject Mbo-Sociaal Werker word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

Jouw leerregisseur

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

+

Voortgangscontrole

Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

Jouw leerexpert

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. 

Alles nog eens rustig nalezen?

Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

Volgende maand nog starten?

Schrijf je vóór de 15e van deze maand in en start komende maand al met de Mbo Sociaal Werker.