Hbo
Verpleegkunde

Type

Praktijk

Niveau

Hbo Bachelor-niveau

Duur

Gemiddeld 1 tot 1,5 jaar

Erkenning

Erkend diploma uitgegeven door Breederode Hogeschool

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
4 uur zelfstudie + begeleiding

Voorwaarden

 • Relevant werk en ervaring
 • Proactieve werkhouding
 • 23 jaar of ouder

Je ontwikkelen tot Hbo-Verpleegkundige in de praktijk

Als verpleegkundige heb je te maken met patiënten met uiteenlopende klachten. Je leert hoe jij je patiënten kunt helpen. Wat je leert, pas je direct toe in je werk. 

Of je nu werkt in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg (VVT), het ziekenhuis (ZH), de gehandicaptenzorg (GHZ) of de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Je gaat in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en door onze leerregisseurs. Deze begeleiden je op maat.

Met deze leerroute behaal je een erkend diploma.

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Wat doet een Hbo Verpleegkundige?

Als (aankomend) Hbo Verpleegkundige werk je aan vraaggerichte intramurale, ambulante en/of semimurale zorg. Op je werkplek kunnen zowel de zorgvragers als hun zorgbehoeften snel veranderen. De doelgroep waarmee je werkt is zeer divers. Je krijgt o.a. te maken met situaties waarbij de (psychische) gezondheidstoestand van de zorgvrager hulp kan gebruiken of waarbij therapie/ medicatie wordt toegepast.

Het beroep

Als (aankomend) Hbo Verpleegkundige houd je je oa bezig met de volgende zaken:

 • de behoefte aan zorg vaststellen op oa. lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.
 • indiceren in complexe situaties, volgens het verpleegkundig proces, op basis van evidence based practice.
 • versterken van het zelfmanagement van mensen in hun sociale context.
 • uitvoeren van verpleegtechnische handelingen zoals beschreven in de wet BIG.

Je hebt een integere en sociale houding, waarbij je de normen en waarden van je cliënten respecteert. Je bent creatief in je benadering van de zorgvraag en toont initiatief bij de (acute) zorg van je cliënten.

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Hbo-bachelor diploma Verpleegkunde willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als Hbo-V’er al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Hbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating en startdata

Wanneer kun je starten met de opleiding?

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment. Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als verpleegkundige,
 • 4 dagen per week werkzaam bent als verpleegkundige,
 • gemiddeld 4 uur per week aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een Hbo verpleegkundige,
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt,
 • 23 jaar of ouder bent.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Hbo-bachelor Verpleegkunde (niv. 6) nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Begeleiding

Tijdens het traject Hbo Verpleegkunde word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Het programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle – nog aan te leren – beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • Verpleegkundige en medische kennis
 • De verpleegkundige als rolmodel
 • Evidence Based Practice
 • Professionele communicatie
 • Afstemming van zorg

Onderzoeksopdracht

Er wordt van jou verwacht dat je een praktijkgericht onderzoek kan uitvoeren. Nadat de onderzoeksopzet is goedgekeurd kan je beginnen met het uitvoeren van het onderzoek. De onderzoeksopdracht wordt afgesloten met een onderzoeksverslag waarin het onderzoek en de resultaten op een logische manier zijn verwerkt.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio. Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Hbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. In dit geval Breederode Hogeschool. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden we jou daarbij.

Beoordelingskader

Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Beoordelingskader Hbo Verpleegkunde centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Hbo Verpleegkunde’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

Kostenindicatie

Bij Academie Werkend Leren profiteer je van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen kosten voor de maatwerkbegeleiding en eenmalig kosten voor studiematerialen en examen.

Daarnaast kun je jouw leertraject verlengen. Je kan dus langer over je studie doen. Verlengen is mogelijk met vaste periodes van 3 maanden tegen een gereduceerd tarief. Zo studeer je nóg voordeliger!

Alle onderstaande prijzen zijn exclusief btw.

Begeleiding per 12 maanden
€ 3.750,00
Studiematerialen (eenmalig)
€ 250,00
Examenkosten (eenmalig)
€ 1.000,00
Inschrijfgeld (eenmalig)
€ 150,00
Totaal
€ 5.150,00
Verlenging begeleiding per 3 maanden
€ 799,00

Betaling

De genoemde kosten gelden voor het gehele leertraject van 12 maanden. Er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. De kosten kunnen via incasso per maand of in één keer per factuur (met 5 % korting) worden betaald.

Termijn Bedrag Methode
Per maand 12 x € 519,30 (incl. BTW) Incasso
In één keer € 5.919,95  (incl. BTW) Factuur

 

Betaalt je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

`

Academie Werkend Leren heeft voor mij een passend verhaal. Deze route doet écht recht aan de werkervaring die ik eerder heb opgedaan en de competenties die ik al beheers. Ik kan casussen van de werkvloer direct gebruiken tijdens mijn leerroute.

Lida Storms

Kandidaat Hbo Verpleegkunde
Reinier de Graaf Gasthuis

Prescan voor € 175 (excl. btw)

Pre-scan competenties

Twijfel je of je genoeg aantoonbare competenties bezit om aan de leerroute Hbo Verpleegkunde te kunnen starten? Met de Pre-scan brengen wij in een persoonlijk adviesgesprek van 1 uur in kaart wat jouw huidig kennisniveau is en wat dit betekent voor jouw leerroute Hbo Verpleegkunde bij Academie Werkend Leren. Dit doen we op basis van jouw CV, diploma’s en certificaten.

Als je ná de Pre-scan besluit om de leerroute te volgen, dan krijg je de kosten van de Pre-scan weer van ons terug!

Pre-scan aanvragen

Vul je gegevens in en upload jouw CV, diploma's en certificaten. We nemen binnen enkele werkdagen contact met je op.

Totaal: € -

Flexibel studeren

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in een deeltijd opleiding. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute. Lees hier meer.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het leertraject Hbo Verpleegkunde word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

Jouw leerregisseur

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

+

Voortgangscontrole

Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

Jouw leerexpert

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. De begeleidingsuren van de leerexpert schatten we in op 1-2 uur per week.

Alles nog eens rustig nalezen?

Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

Volgende maand nog starten?

Schrijf je vóór de 15e van deze maand in en start komende maand al met de Hbo Verpleegkunde.