Mbo
Verpleegkunde

Niveau / Erkenning

Erkend Mbo 4-diploma

Duur

12 maanden

Kosten

vanaf € 6.105 (all-in)

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
2 uur zelfstudie

Voorwaarden

 • Relevante werkplek
 • Minimaal 1-3 jaar werkervaring
 • Minimaal Mbo-3 of havo-diploma

Je ontwikkelen tot Verpleegkundige in de praktijk

Als verpleegkundige heb je te maken met patiënten met uiteenlopende klachten. Je leert hoe jij je patiënten kunt helpen. Wat je leert, pas je direct toe in je werk. 

Of je nu werkt in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg (VVT), het ziekenhuis (ZH), de gehandicaptenzorg (GHZ) of de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Je gaat in je huidige passende baan leren door het direct te doen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van de leerroute en door onze leerregisseurs. Deze begeleiden je op maat.

Met deze leerroute behaal je een erkend diploma.

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Wat doet een Verpleegkundige?

Als (aankomend) Mbo verpleegkundige werk je aan vraaggerichte intramurale, ambulante en/of semimurale zorg. Op je werkplek kunnen zowel de zorgvragers als hun zorgbehoeften snel veranderen. De doelgroep waarmee je werkt is zeer divers. Je krijgt oa. te maken met situaties waarbij de (psychische) gezondheidstoestand van de zorgvrager hulp kan gebruiken of waarbij therapie/ medicatie wordt toegepast.

Het beroep

Als (aankomend) verpleegkundige houd je je oa. bezig met de volgende zaken:

 • Signaleren van dreigende gezondheidsproblemen
 • Verpleegkundige diagnose stellen en een individueel behandelplan voor de zorgvrager
 • Verpleegtechnische handelingen uitvoeren
 • Communiceren met de zorgvrager en het sociale netwerk
 • Organiseren en coördineren van de zorgverlening rond de zorgvragers
 • Reageren op onvoorziene en crisissituatie

Je hebt een integere en sociale houding, waarbij je de normen en waarden van je cliënten respecteert. Je bent creatief in je benadering van de zorgvraag en toont initiatief bij de (acute) zorg van je cliënten.

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo4-diploma Verpleegkunde willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als verpleegkundige al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating en startdata

Wanneer kun je starten met de opleiding?

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment. Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als verpleegkundige,
 • 4 dagen per week werkzaam bent als verpleegkundige,
 • gemiddeld 2 uur per week aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een Mbo verpleegkundige,
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt,
 • 23 jaar of ouder bent.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Mbo Verpleegkunde (niv. 4) nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Verpleegkunde word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Het programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren- beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • Medische basiskennis
 • Ziekteleer
 • Professionele communicatie
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Medisch rekenen
 • Opstellen van een verpleegplan

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor Mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Zie je op tegen het behalen van deze generieke onderdelen? Dan is er de mogelijkheid om een ervaringscertificaat te halen. Bij een ervaringscertificaat is het niet verplicht de generieke vakken Nederlands, rekenen en loopbaan- & burgerschap te doorlopen. Je richt je uitsluitend op de beroep-specifieke onderdelen.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma

Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier

Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Verpleegkunde centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende diploma ‘Mbo Verpleegkunde’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken

Voor deze Mbo4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

Bij Academie Werkend Leren leer je voor een vast bedrag. Hierin zijn de kosten opgenomen voor alle begeleidingsuren als ook de Taal, Reken, Loopbaan/burgerschap-toetsen en de diplomakosten.

Doe je langer over je leertraject dan 12 maanden? Dan verlengen we je leertraject makkelijk per maand voor een vast bedrag van € 375,-.

€ 6.105

All-in bedrag inclusief

Inschrijfkosten
Taal, Reken & Burgerschap-toetsen
Diplomakosten
BTW
(Bovenstaande bedrag is op basis van betaling ineens waarbij 7,5% korting inbegrepen is.) 

Gespreid betalen

Lukt het niet om in één keer te betalen, maar betaal je liever in meerdere termijnen? Ook dat is mogelijk. Het totaalbedrag zonder korting is € 6.600,-. We factureren dit in maximaal 12 termijnen van € 550,- per maand.

Eventueel aanvullende kosten

In ons leerconcept gaan we ervan uit dat je volledig op je werkplek(ken) kunt leren. En dat dit toereikend is voor het diploma dat je wenst te halen. Wanneer dit niet het geval is, dan zullen wij samen met jou op zoek gaan naar alternatieven en mogelijkheden om het leren in de praktijk tóch voor elkaar te krijgen.

Omdat iedere leerbehoefte anders is, kunnen we op voorhand geen uitspraak doen over de exacte, aanvullende kosten. We zullen dit altijd in afstemming én in samenspraak met jou doen. Het extra bedrag zal in ieder geval nooit meer dan € 750,- per leertraject zijn. 

Betaalt je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Ervaringen van onze kandidaten

Lida

“Academie Werkend Leren heeft voor mij een passend verhaal. Deze route doet écht recht aan de werkervaring die ik eerder heb opgedaan en de competenties die ik al beheers. Ik kan casussen van de werkvloer direct gebruiken tijdens mijn leerroute.”

Hbo Verpleegkunde

Chris

“Organisaties willen tegenwoordig dat je een BIG-registratie hebt. Dit helpt mij nu enorm! Het is een hele fijne vorm om te leren naar
Mbo verpleegkundige. Juist als je ZZP’er bent. Je kunt je eigen tempo bepalen. Je mag heerlijk solistisch zijn.”

Mbo Verpleegkunde

Michelle

Uitstekende opleiding! Ik ben op dit moment 2 maanden bezig met het traject en ik ben erg tevreden. Het is duidelijk wat ik moet doen en overzichtelijk.

Mbo Verpleegkunde

Prescan voor € 175 (excl. btw)

Pre-scan competenties

Twijfel je of je genoeg aantoonbare competenties bezit om aan de leerroute Mbo Verpleegkunde te kunnen starten? Met de Pre-scan brengen wij in een persoonlijk adviesgesprek van 1 uur in kaart wat jouw huidig kennisniveau is en wat dit betekent voor jouw leerroute Mbo Verpleegkunde bij Academie Werkend Leren. Dit doen we op basis van jouw CV, diploma’s en certificaten.

Als je ná de Pre-scan besluit om de leerroute te volgen, dan krijg je de kosten van de Pre-scan weer van ons terug!

Pre-scan aanvragen

Vul je gegevens in en upload jouw CV, diploma's en certificaten. We nemen binnen enkele werkdagen contact met je op.

Totaal: € -

Flexibel studeren

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat het geval is in de BBL of BOL leerweg. Dit doe je door het volgen van de Gepersonaliseerde Leerroute. Lees hier meer.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het leertraject Mbo Verpleegkunde word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

Jouw leerregisseur

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

+

Voortgangscontrole

Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

Jouw leerexpert

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Alles nog eens rustig nalezen?

Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

Volgende maand nog starten?

Schrijf je vóór de 20e van deze maand in en start komende maand al met de Mbo Verpleegkunde.