Mbo Verpleegkunde
niveau 4

Niveau / Erkenning

Erkend Mbo 4-diploma

Duur

12 maanden

Kosten

€ 6.500 (all-in)

Weekstructuur

4 dagen eigen organisatie
2 uur zelfstudie

Voorwaarden

 • Relevante werkplek
 • Minimaal 1-3 jaar werkervaring
 • Minimaal Mbo-3 of havo-diploma

Duaal verpleegkundige met onze leerroute

Heb jij een passie voor het helpen van mensen en ben je klaar bent voor een uitdagende carrière? Dan is een rol als verpleegkundige misschien wel iets voor jou.

Je komt dagelijks in contact met patiënten met diverse klachten en leert hoe je hen kunt ondersteunen en verzorgen. Wat je leert, pas je direct toe in de praktijk, of je nu werkzaam bent in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg (VVT), het ziekenhuis (ZH), de gehandicaptenzorg (GHZ) of de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Kies voor een opleiding verpleegkundige voor volwassenen met onze gepersonaliseerde en praktijkgerichte leerroute. Hierbij leer je door te doen in jouw huidige functie. Onze leerregisseurs bieden op maat gemaakte begeleiding, die verder gaat dan bij een duaal verpleegkunde opleiding, om jou te helpen groeien in je rol als verpleegkundige. Jouw passende baan wordt zo de perfecte plek om te leren en te groeien in jouw carrière. Samen kunnen we de gezondheidszorg verbeteren én levens veranderen.
De leerroute mbo 4 verpleegkunde bij Academie Werkend Leren was een geweldige keuze voor mij. De gepersonaliseerde benadering en praktijkgerichte aanpak hebben me geholpen om snel en effectief te leren. Nu voel ik me zelfverzekerd en competent in mijn werk als verpleegkundige.

GA DIRECT NAAR:

Het beroep

Over de leerroute

Toelating en startdata

Begeleiding

Studieprogramma

Afronding

Kosten

Waar de duaal verpleegkunde mbo 4 opleiding jou brengt:

Als verpleegkundige werk je aan vraaggerichte intramurale, ambulante en/of semimurale zorg, waarbij je zorg biedt aan een diverse doelgroep. Geen dag is hetzelfde, want de zorgvragers en hun behoeften kunnen snel veranderen. Van het ondersteunen van de psychische gezondheid van de zorgvrager tot het toepassen van therapie en medicatie, als verpleegkundige ben jij er om te helpen. Klaar om elke dag een verschil te maken? Overweeg dan om een verpleegkundige te worden.

Het beroep
Als verpleegkundige ben je onmisbaar in het signaleren van dreigende gezondheidsproblemen, het stellen van een verpleegkundige diagnose en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

Je communiceert op een respectvolle manier met de zorgvrager en zijn/haar sociale netwerk, organiseert en coördineert de zorgverlening en reageert adequaat in onvoorziene en crisissituaties. Met een integere en sociale houding toon je initiatief en creativiteit in de benadering van de zorgvraag.

Klaar om een verschil te maken in het leven van anderen? Kies voor een carrière als verpleegkundige!

De leerroute van Academie Werkend Leren

Doel en opzet van de opleiding
Wil jij als werkende volwassene je Mbo4-diploma Verpleegkunde behalen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Je leert het vak in de praktijk, op je werkplek. Bij de start van de opleiding heb je persoonlijk contact met je leerregisseur en organisatie. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. Ook kijken we samen welke kennis en ervaring je als verpleegkundige al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma. Daarna maak je samen met je leerregisseur en organisatie een leerplan op maat.

Met ons begeleidingsprogramma op maat en de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren kun je deze leerroute perfect combineren met je werk en privé-situatie. Onze leermiddelen zijn praktijkgericht en doelgericht, zodat jij je diploma op een makkelijke en efficiënte manier kunt halen.

Toelating en startmogelijkheden

Wil je graag deelnemen aan de opleiding duaal Verpleegkundige (mbo niveau 4)? Dan zijn er enkele toelatingseisen waar je aan moet voldoen:

 • Zo ben je bijvoorbeeld minstens drie dagen per week werkzaam in de zorg.
 • Om de opleiding succesvol te kunnen afronden, moet je gemiddeld twee uur per week aan zelfstudie kunnen besteden.
 • Op je werkplek moet er wekelijks één à twee uur begeleiding aanwezig zijn van een mbo-gediplomeerde verpleegkundige.

Als je aantoonbare bewijzen hebt, zoals certificaten, kunnen we een gepersonaliseerde leerroute samenstellen die nog beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

We vinden het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk en privésituatie. Daarom bieden we flexibele startmogelijkheden en maken we gebruik van leermiddelen die uitstekend geschikt zijn voor de praktijk. In overleg bepalen we samen een geschikt startmoment.

Begeleiding
Binnen het traject van de opleiding mbo Verpleegkunde krijg je verschillende vormen van begeleiding om je te ondersteunen in je leerproces. Zo werk je samen met een leerregisseur van Academie Werkend Leren. Hij of zij begeleidt je bij de voortgang van je leertraject. Daarnaast wordt er op je werkplek een bevoegde collega aangewezen als leerexpert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma, die je helpt bij het uitvoeren van praktijkopdrachten.
Het programma
Tijdens jouw persoonlijke opleiding duaal Verpleegkundige ga je aan de slag met het behalen van alle benodigde beroepsspecifieke competenties, afgestemd op jouw kennis en ervaring. Je gaat werken als verpleegkundige op mbo-niveau én je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen, onder andere op het gebied van:

 • Medische basiskennis
 • Ziekteleer
 • Professionele communicatie
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Medisch rekenen
 • Opstellen van een verpleegplan

Om het officieel erkende mbo-diploma te behalen, is het wel belangrijk dat je voldoet aan een bepaald niveau voor de generieke vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Wij helpen je hierbij door oefenstof aan te reiken. Als je hier toch tegenop ziet, is er altijd nog de mogelijkheid om een ervaringscertificaat te behalen. Bij een ervaringscertificaat richt je je uitsluitend op de beroepsspecifieke onderdelen en hoef je de generieke vakken niet te doorlopen. Je leert op jouw eigen tempo en op de manier die het beste bij jou past.

Afronding
Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma

Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Deze instelling beoordeelt of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier

Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Verpleegkunde centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4), zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken

Voor deze mbo-opleiding (niveau 4) in Nederland moet je de volgende generieke vakken verplicht afronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

Bij Academie Werkend Leren leer je voor een vast all-in bedrag. Hierin zijn de kosten voor alle begeleidingsuren opgenomen, en inclusief de toetsen voor Taal, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap en de diplomakosten.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Ervaringen van onze kandidaten

Lida

“Academie Werkend Leren heeft voor mij een passend verhaal. Deze route doet écht recht aan de werkervaring die ik eerder heb opgedaan en de competenties die ik al beheers. Ik kan casussen van de werkvloer direct gebruiken tijdens mijn leerroute.”

Mbo Verpleegkunde

Chris

“Organisaties willen tegenwoordig dat je een BIG-registratie hebt. Dit helpt mij nu enorm! Het is een hele fijne vorm om te leren naar
Mbo verpleegkundige. Juist als je ZZP’er bent. Je kunt je eigen tempo bepalen. Je mag heerlijk solistisch zijn.”

Mbo Verpleegkunde

Michelle

Uitstekende opleiding! Ik ben op dit moment 2 maanden bezig met het traject en ik ben erg tevreden. Het is duidelijk wat ik moet doen en overzichtelijk.

Mbo Verpleegkunde

Haal je diploma op de werkvloer!

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie. Geen verplichte uren op school, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt werken én leren, proactief bent en jouw werkafspraken nakomt. Werkend leren is dé ideale manier om jouw carrière een boost te geven en jezelf verder te ontwikkelen. Schrijf je vandaag nog in bij Academie Werkend Leren, start meteen met een opleiding en maak een sprong vooruit!

Wij staan voor je klaar

Tijdens het leertraject mbo Verpleegkunde word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

Jouw leerregisseur

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

+

Voortgangscontrole

Gedurende het leertraject vindt er regelmatig overleg plaats met jou, de leerregisseur en de leer-expert binnen jouw organisatie.

Jouw leerexpert

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Alles nog eens rustig nalezen?

Vraag de gratis studiegids aan en lees op je gemak over alle voordelen en kenmerken van deze leerroute.

Volgende maand nog starten?

Schrijf je vóór de 20e van deze maand in en start komende maand al met de Mbo Verpleegkunde.