Mbo begeleider maatschappelijke zorg

Behaal je mbo diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg terwijl je aan het werk bent

Kies voor een op maat gemaakte en praktische opleiding. Met onze gepersonaliseerde leerroute krijg je de gelegenheid om te leren door praktijkervaring op te doen in je huidige functie. Je huidige baan in het welzijnsdomein wordt zo de perfecte setting om je kennis en vaardigheden te vergroten en je carrière verder te ontwikkelen. Samen kunnen we bijdragen aan de verbetering van de maatschappelijke zorg.

Je ontwikkelen tot begeleider maatschappelijke zorg in de praktijk

Als begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten van alle leeftijden met (chronische) lichamelijke en psychische ziekten  en aandoeningen. Je biedt vraaggerichte ondersteuning en zorg op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding.

Bij ons staat persoonlijke begeleiding centraal. Onze leerregisseurs begeleiden jou op maat en zorgen ervoor dat je het geleerde direct kunt toepassen in je werk. Zo blijf je gemotiveerd en kun je in korte tijd je diploma behalen.

In het kort

 • ZNiveau - erkend mbo 3-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 6.600 (excl BTW)
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, minimaal mbo-2 of mavo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Werken als begeleider maatschappelijke zorg

Als (aankomend) begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten van alle leeftijden met meervoudige problematiek. Je cliënten hebben (tijdelijk of langdurig) ondersteuning nodig bij hun dagelijkse bezigheden en/of hun  functioneren in de samenleving. Je richt je op het versterken van hun eigen kracht en zelf- en samen-redzaamheid.

Wat doet een begeleider maatschappelijke zorg

Als Begeleider Maatschappelijke Zorg houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Inventariseren van de ondersteuningsvraag van de cliënt
 • Ondersteunen van de cliënt bij dagbesteding
 • Ondersteunen van de cliënt bij de persoonlijke verzorging
 • Ondersteunen van de cliënt bij wonen en huishouden
 • Reageren op onvoorziene en crisissituaties

Je hebt een ondernemende en innovatieve houding, zodat je nieuwe ontwikkelingen signaleert en deze vertaalt naar nieuwe werkwijzen, producten en/of diensten. Je bent een toegankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt en zeer samenwerkingsgericht. Je gaat professioneel om met je gevoelens bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontworpen voor volwassenen die al aan het werk zijn en hun mbo-diploma begeleider maatschappelijke zorg willen behalen. Je leert het vak praktisch toepassen op je huidige werkplek.
Opzet:

 • Bij aanvang van de opleiding zullen we persoonlijk contact met je opnemen. Tijdens dit contactmoment zullen we de begeleiding, het praktijkgerichte leren en het examineringstraject uitleggen. Hierbij zullen we ook grondig evalueren welke kennis en ervaring je al hebt als maatschappelijke zorgverlener en wat je nog moet leren om het mbo-diploma te behalen.
 • Voor de kennis en vaardigheden die je nog niet beheerst stellen we een gepersonaliseerd ontwikkelplan op, specifiek op maat gemaakt voor jouw situatie.
 • Gedurende de opleiding zul je deelnemen aan ons begeleidingsprogramma en toegang krijgen tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle benodigde informatie voor je opleiding kunt vinden.

We begrijpen dat volwassenen opleiden een uitdaging kan zijn, daarom zorgen we ervoor dat de leerroute goed te combineren is met je werk en privéleven. De leermiddelen die we gebruiken in deze opleiding zijn bovendien zeer geschikt voor praktijkgerichte toepassing, waardoor je heel gericht aan je programma kunt werken. Ons doel is om het behalen van je diploma zo eenvoudig mogelijk te maken.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • 3 dagen per week werkzaam bent in de maatschappelijke dienstverlening ;
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden;
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding kunt krijgen van een gediplomeerde maatschappelijk werker;
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt;
 • een mbo 2 of mavo diploma hebt;

Jouw gepersonaliseerde mbo opleiding Begeleider maatschappelijke zorg sluit nóg beter aan bij jouw leerbehoefte als je aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) hebt van jouw eerdere cursussen, opleidingen en werkervaring.

Startdata

In overleg met jou bepalen we een goed moment om met je opleiding begeleider maatschappelijke zorg te starten.

Begeleiding

Tijdens je Mbo 3-opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg kun je rekenen op diverse vormen van ondersteuning. Een leerregisseur van Academie Werkend Leren zal je begeleiden en toezicht houden op de voortgang van je leertraject.

Bovendien zal op je werkplek een ervaren collega met het juiste diploma worden aangewezen als expert. Deze deskundige collega zal je assisteren bij het uitvoeren van praktijkopdrachten. Hierdoor kun je altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en heb je een betrouwbare bron om op terug te vallen.

Programma

Tijdens jouw opleiding begeleider maatschappelijke zorg ga je aan de slag met het behalen van alle benodigde beroepsspecifieke competenties afgestemd op jouw kennis en ervaring. Je gaat werken als begeleider én je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen, onder andere op het gebied van:

 • de meest voorkomende opvoedings- en gedragsproblemen,
 • Wet maatschappelijke ondersteuning,
 • individuele ondertsteuning
 • opstellen van zorgplannen
 • conflicthantering en crisisinterventie.

Generieke onderdelen
Om het officieel erkende mbo-diploma te behalen, is het wel belangrijk dat je voldoet aan een bepaald niveau voor de generieke vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. Wij helpen je hierbij door oefenstof aan te reiken. Je leert op jouw eigen tempo en op de manier die het beste bij jou past.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij de examencommissie van een erkende opleider waar we mee samenwerken.

Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma Begeleider maatschappelijke zorg , zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo3-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 2F
 • Rekenen 2F

Kosten

€6600 excl btw.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

De leerroute van Academie Werkend Leren biedt een praktische benadering. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

1. Ontwerpfase

Gedurende de eerste twee maanden van het programma, ga je actief bezig met het concreet aantonen van je reeds aanwezige vaardigheden.

Dit proces omvat onder andere het inzichtelijk maken van je diploma's, certificaten en relevante werkervaring. Vervolgens ga je aan de slag met het opstellen van een gedegen plan van aanpak hoe je de ontbrekende competenties gaat leren, oefenen en aantonen.

2. Uitvoeren van het actieplan

Gedurende de daaropvolgende periode van ongeveer 8 maanden, richt je je op praktisch leren en oefenen om je leerdoelen en opdrachten te bereiken.

Je formuleert duidelijk de beoogde resultaten van je leeropdrachten en beschrijft welk gedrag je hierbij aan de dag legt. Al deze vorderingen documenteer je zorgvuldig in een portfolio.

3. Afronding

In de laatste fase van je leertraject, werk je aan de afronding van je portfolio. Dit portfolio wordt samen met je andere opdrachten beoordeeld door de examencommissie van de opleider waar we mee samenwerken. Zodra alle onderdelen voldoende zijn beoordeeld, ontvang je je erkende diploma.

mbo-begeleider-maatschappelijke-zorg-awl
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat vaak bij de BBL of BOL leerweg wel het geval is. 

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.