Mbo Doktersassistent

Haal je erkende mbo doktersassistent diploma

on the job

Kies voor een op maat gemaakte en praktische opleiding tot doktersassistent voor volwassenen met onze gepersonaliseerde leerroute. Hierbij krijg je de kans om te leren door te handelen in je huidige rol. Je huidige functie wordt daarmee de ideale omgeving om je kennis uit te breiden en je carrière verder te ontwikkelen.

Je ontwikkelen tot doktersassistent in de praktijk

Als doktersassistent verleen je gedelegeerde zorg. Je kan werkzaam zijn in o.a. een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, ziekenhuis, kliniek of GGD. Je assisteert een arts en zorgt daarnaast voor de planning & administratie van de dokterspraktijk.

Deze aspecten ga je met de Gepersonaliseerde Leerroute aantonen en leren in je huidige passende baan. Je leert dus door het geleerde direct toet te passen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte coaching en ondersteuning van een van onze leerregisseurs. Deze begeleidt je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - mbo-4 niveau
 • }Duur - 12 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week werken als doktersassistent, 2 uur zelfstudie
 • Voorwaarden - relevante werkplek / mbo-v diploma of minimaal 1 jaar ervaring als doktersassistent
 • Erkenning - Erkend Mbo 4-diploma
 • Kosten - € 6.600,- excl btw
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Wat doet een doktersassistent?

Als (aankomend) doktersassistent werk je veelal binnen een huisartsenpraktijke of gezondheidscentrum. Je werkt als doktersassistent met een verscheidenheid aan patiënten en situaties. Je stelt de patiënt en diens vraag centraal. Je neemt de hulpvraag van patiënten in behandeling en schat de urgentie in. Daarnaast geef je voorlichting en advies ten behoeve van het versterken van de eigen regie en het behouden van het zelfmanagement van de patiënt.

Wat zijn de taken van een doktersassistent?

Als doktersassistent houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Triëren
 • Handelen in het kader van de individuele gezondheidszorg
 • Praktijkvoering, planning en organisatie

Je zoekt de balans tussen regie bij de patiënt en het verlenen van verantwoorde zorg. Je treedt professioneel, vakkundig en bekwaam tegemoet naar patiënten. Daarnaast kenmerkt jouw beroepshouding zich door een proactieve en initiërende opstelling. Je bent flexibel, betrouwbaarheid en patiëntgerichtheid.

Je hebt een empathische, hulpvaardige, integere en open houding richting patiënten. Als teamlid ben je een loyale en coöperatieve collega.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is specifiek ontworpen voor werkende volwassenen die hun mbo-diploma Doktersassistent willen behalen. Je leert het vak in de praktijk op je relevante werkplek.

 • Bij aanvang van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op om de begeleiding, praktijkgericht leren en examinering toe te lichten. We analyseren zorgvuldig jouw bestaande kennis en ervaring als doktersassistent of verpleegkundige (m.n. biomedische kennis) en identificeren wat je nog moet leren om het mbo-diploma te behalen.
 • Voor het gedeelte waarin je nog kennis en vaardigheden moet verwerven, stellen we een individueel ontwikkelplan op dat volledig is afgestemd op jouw behoeften en dat past in de dokterspraktijk. Gedurende de opleiding profiteer je van ons begeleidingsprogramma en heb je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle relevante informatie voor je opleiding kunt vinden.

Wij begrijpen de uitdagingen waar je als werkende volwassene voor staat en zorgen er daarom voor dat je het leren naadloos kunt integreren met je werk en persoonlijke leven. De leermiddelen die we in deze opleiding gebruiken zijn uitermate geschikt voor praktijkgericht leren, waardoor je gericht aan je programma kunt werken. Ons doel is om het behalen van je diploma zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken.

Toelating (eisen)

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt in de zorg als verpleegkundige of als ongediplomeerd doktersassistent.
 • 4 dagen per week werkzaam bent binnen een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum, oid
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerde collega
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
 • minimaal een MBO 3 of MAVO diploma hebt.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Doktersassistent nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Doktersassistent word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Studieprogramma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren- beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren aan de hand van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • Anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam
 • De meest voorkomende ziektebeelden en bijbehorende medicijngroepen
 • Symptomen inschatten aan de hand van urgentiecriteria met behulp van oa. de NHG triagewijzer.
 • Afspraken plannen, medische dossiers bijhouden, medische apparatuur en voorraden beheren
 • Patiëntenvoorlichting
 • Bloeddruk meten en andere eenvoudige medische tests uitvoeren, Inentingen geven:
 • Administratieve taken

Om een officieel erkend mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor Mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Doktersassistent centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende diploma ‘Mbo Doktersassistent’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

€6.600,- excl BTW. Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Betaalt je werkgever? Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor mensen die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden en hun bevoegdheid willen behalen. En het beste nieuws is dat je een hele goede kans hebt het traject snel en succesvol af te ronden, dankzij onze individuele begeleiding en maatwerk aanpak.

1. Jouw ervaring en kennis

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma’s, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op samen met je leerregisseur.

2. Plan van aanpak

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling.

Zij beoordelen objectief jouw portfolio en geven zodra alles voldoende is je erkend diploma.

Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren op school, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid.

Erkend diploma

Met ons erkende diploma ben je bevoegd om als doktersassistent te werken.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen dokterspraktijk.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.