Mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Haal je diploma mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker tijdens het werk

Kies voor een op maat gemaakte en praktische opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Met onze gepersonaliseerde leerroute krijg je de kans om te leren door te handelen in je huidige rol. Je huidige positie als pedagogisch medewerker wordt daarmee de ideale omgeving om je kennis uit te breiden en je loopbaan verder te ontwikkelen.

Je ontwikkelen tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker in de praktijk

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je binnen een kindercentrum waar diensten als kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuteropvang of voorschoolse educatie worden aangeboden. Je helpt en begeleidt kinderen in hun ontwikkeling als kind. Daarnaast werk je professioneel en veel samen met collega’s en onderhoud je contact met ouders.

Je gaat dit in je huidige passende baan leren door het geleerde direct toe te passen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte begeleiding van onze leerregisseur. Deze begeleidt je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - erkend Mbo 4-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 6.600 (excl BTW)
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, mbo-3 diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Werkzaam zijn als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang

De gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang fungeert als begeleider en mentor voor een groep kinderen, waarbij hij of zij de individuele groei en ontwikkeling van elk kind stimuleert, rekening houdend met hun unieke talenten en behoeften, passend bij hun ontwikkelingsfase.

Het beroep

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling
 • Voorbereiden van activiteiten
 • Creëren van een stimulerende speel-/ leeromgeving
 • Nemen van extra regie en verantwoordelijkheid richting collega’s
 • Je stelt je actief op en stimuleert doelgericht het leren en ontwikkelen van kinderen.
 • Spelenderwijs kinderen te laten ontdekken, te laten ervaren en te laten oefenen binnen een gevarieerd aanbod.

Resultaat van jouw handelen als Gespecialiseerd pedagogisch  medewerker kinderopvang is dat je een veilige, vertrouwde omgeving creëert voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Waarbij je zorgt voor een balans tussen rust en structuur enerzijds en uitdaging, activiteiten en (vrij) spel anderzijds.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo-diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

Opzet:

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk- ontwikkelplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als gespecialiseerd pedagogisch medewerker,
 • een mbo 3 diploma bezit
 • 4 dagen per week werkzaam bent binnen een kindercentrum, buitenschoolse opvang, oid
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerd pedagogisch medewerker
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt er voor dat de gepersonaliseerde leerroute Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Gespecialiseerd pedagogisch medewerker word je op verschillende manieren begeleid.

Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling
 • Werken aan de kwaliteit en deskundigheid

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor Mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Afronding

Tijdens je leertraject houd je bij hoe je je leerdoelen hebt aangepakt en gerealiseerd, en dit documenteer je in je portfolio.

Diploma
Nadat je hebt aangetoond en gedocumenteerd dat je alle leerdoelen hebt bereikt, wordt je portfolio ingediend bij een geaccrediteerde opleider waarmee we samenwerken. Zij zullen beoordelen of je de vereiste vaardigheden beheerst. Natuurlijk zullen wij je gedurende dit proces begeleiden.

Kwalificatiedossier
Dit leertraject is gebaseerd op het landelijke Kwalificatiedossier voor Mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Als je voor alle onderdelen een voldoende hebt behaald, ontvang je het erkende Mbo-diploma dat wordt opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Algemene vakken
Om te voldoen aan de eisen van deze Mbo4-opleiding in Nederland, moet je de volgende algemene vakken met succes afronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

Bij Academie Werkend Leren leer je voor een vast all-in bedrag van €6.600,- (excl BTW).
Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

 De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling. Tegelijkertijd werk je aan de generieke vakken.

Als je alles hebt aangetoond beoordeelt de onderwijsinstelling objectief jouw portfolio en geeft, zodra alles voldoende is, je erkende diploma.

pedagogisch medewerker met kind
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat bij de BBL of BOL leerweg wel het geval is. 

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.