Mbo Managementassistent

Behaal je MBO  Management Assistent diploma tijdens je werk

Kies voor onze op maat gemaakte en praktijkgerichte leerroute voor volwassenen om een opleiding tot managementassistent te volgen. Tijdens dit traject leer je door praktische ervaring op te doen in je huidige functie. Je huidige baan wordt zo de omgeving om te leren en te groeien in je carrière.

Je ontwikkelen tot mbo office- en managementsupport

Als managementasssitent ben je de rechterhand van een manager of directielid. Je bent sterk in co-managen en weet goed wat er speelt binnen de organisatie. Je beschikt over cijfermatig inzicht en je gaat bovendien zorgvuldig om met de verwerking van deze gegevens. Met overzicht op alle office taken en inzicht in de bedrijfsprocessen beschik je over het improvisatievermogen om goed in te spelen op mensen en situaties.

Deze aspecten ga je m.b.v. de gepersonaliseerde leerroute leren in je huidige passende baan door al het geleerde direct toe te passen in je werk! Je wordt hierbij geholpen door de praktijkgerichte ondersteuning van een van onze leerregisseurs. Deze begeleidt je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - erkend mbo 4-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 6.600 (excl BTW)
 • PWeekstructuur - 4 dagen werken in je eigen organisatie, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar relevante werkervaring, minimaal mbo-3 of havo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Werken als office- en managementsupport

Als (aankomend) managementassistent ben je in staat je eigen en andermans werkzaamheden te plannen en te organiseren. Je hebt inzicht in bedrijfsprocessen en de planning en control cycli van je bedrijf en weet welk werk daar op welk moment bij komt kijken. Projectmatig kunnen denken en handelen is een belangrijke voorwaarde voor het uitvoeren van alle taken.

Het beroep

Als office- en managementsupport houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Taken uitvoeren rondom informatiemanagement
 • Taken uitvoeren rondom planning en organisatie
 • Assisteren bij het verzorgen van corporate informatie
 • Uitvoeren van financieel administratieve taken

Je stelt je zakelijk en professioneel op waarbij je representatief en klantgericht bent. Bij de uitvoering van de werkzaamheden is een proactieve houding essentieel. Je denkt mee met je leidinggevende (co-management).

Als office- en managementsupport moet je procedureel kunnen denken, de samenhang tussen activiteiten kunnen bewaken, efficiënt kunnen werken, organisatorische en communicatieve vaardigheden hebben en logisch kunnen nadenken. Dit alles vraagt een flexibele houding.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun mbo-diploma Office- en managementsupport willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als office- en managementsupport al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het mbo-diploma.
 • Voor de onderdelen die je nog niet goed beheerst maken we een maatwerk-ontwikkelplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons individuele begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als managementassistent o.i.d
 • 4 dagen per week werkzaam bent in deze rol
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een ervaren en gediplomeerde collega
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt
 • een mbo 3 of havo diploma hebt

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Office- en managementsupport nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject mbo Office- en managementsupport word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle -nog aan te leren- beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door aan de hand van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • Agendabeheer, administratie en documentatie.
 • Financieel beheer, teamwerk, taalvaardigheid.
 • Organisatie, klantgerichtheid.

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je hierbij met het aanreiken van oefenstof.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Office- en managementsupport centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende diploma ‘Mbo Office- en managementsupport’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

€6.600, excl BTW.
Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Tijdens het leertraject mbo Office- en managementsupport word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op samen met je leerregisseur.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling.

Zij beoordelen objectief jouw portfolio en geven zodra alles voldoende is je erkend diploma.

pedagogisch medewerker met kind
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat in de MBO BOL of BBL leerweg wel het geval is.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij je leer-expert op jóuw werkvloer kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.