Mbo Onderwijsassistent

Haal je diploma mbo  onderwijsassistent on the job

Droom je van een carrière als onderwijsassistent? Heb je al wat werkervaring, bijvoorbeeld omdat je al als onderwijsassistent bepaalde lessen ondersteunt? Ontdek dan de oplossing die perfect bij jou past: de verkorte opleiding Onderwijsassistent van Academie Werkend Leren! Onze unieke aanpak biedt jou de mogelijkheid om op maat te leren, met persoonlijke begeleiding die rekening houdt met je bestaande ervaring.

Je ontwikkelen tot onderwijsassistent in de praktijk

Een onderwijsassistent ondersteunt docenten in het klaslokaal door te helpen bij de begeleiding en zorg voor leerlingen, het assisteren bij lesvoorbereiding en het creëren van een positieve leeromgeving. Je biedt individuele ondersteuning aan studenten, assisteert bij lesmateriaal en helpt bij gedrags- en leerproblemen. Kortom, onderwijsassistenten dragen bij aan een effectieve en inclusieve onderwijservaring voor leerlingen.

Je gaat in je huidige passende baan leren door bovenstaande direct te doen in de klas(sen) die je ondersteunt! Je wordt hierbij geholpen door de gepersonaliseerde en praktijkgerichte benadering van een van onze leerregisseurs. Deze begeleidt je op maat.

In het kort

 • ZNiveau - mbo-4 niveau
 • }Duur - 12 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week werken als onderwijsassistent, 2 uur zelfstudie
 • Voorwaarden - relevante werkplek / minimaal 1 jaar werkervaring / minimaal mbo-3 of havo-diploma
 • Erkenning - mbo 4-diploma
 • Kosten - € 6.600,- excl BTW
 • Startdatum - op ieder moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Wat doet een onderwijsassistent?

Als (aankomend) onderwijsassistent werk je in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie met en rond leerlingen/ studenten. Je assisteert de leraar/ docent. Je begeleidt individuele leerlingen/ studenten of (kleine) groepen bij leeractiviteiten.

Wat zijn de taken van een onderwijsassistent?

Als (aankomend) onderwijsassistent houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling.
 • Werken aan de kwaliteit van het onderwijs.
 • Uitvoeren van leeractiviteiten in overleg met de leraar.
 • Uitvoeren van taken rondom de lessen.

Je stelt je actief op en stimuleert doelgericht het leren en ontwikkelen van kinderen. Spelenderwijs, door te laten ontdekken, te laten ervaren en te laten oefenen binnen een gevarieerd aanbod.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo-diploma Onderwijsassistent willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als onderwijsassistent al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.
 • Voor de kennis en vaardigheden die je nog niet hebt maken we een maatwerk-ontwikkelplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelating (eisen)

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als onderwijsassistent,
 • 4 dagen per week werkzaam bent als onderwijsassistent,
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een bevoegd leerkracht,
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
 • mbo 3 of mavo-diploma

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Mbo Onderwijsassistent nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Onderwijsassistent word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Studieprogramma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle – nog aan te lerenberoepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • Kennis van begrippen en theorieën van ontwikkelingsfasen van een kind.
 • Sociale en communicatieve vaardigheden toepassen.
 • Educatieve interactievaardigheden toepassen: praten en uitleggen, ontwikkelingsstimulering, begeleiden van interacties.
 • Verbinding leggen tussen spelen, leren, ontwikkeling en ontmoeten.
 • Methodieken toepassen om samenwerking, spelen en leren te stimuleren.

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor Mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordeelt of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier MBO Onderwijsassistent centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Mbo-Onderwijsassistent’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo-4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

€6600 excl btw

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor mensen die hun educatieve kennis en vaardigheden willen uitbreiden en hun mbo diploma willen behalen. En het beste nieuws is dat je een hele goede kans hebt het traject snel en succesvol af te ronden, dankzij onze individuele begeleiding en maatwerk aanpak.

1. Jouw ervaring en kennis

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma’s, certificaten en je relevante werkervaring.

2. Plan van aanpak

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afrondende fase

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling. Bij deze instelling doe je ook examen voor de generieke vakken.

De onderwijsinstelling beoordeelt objectief jouw portfolio en geeft zodra alles voldoende is je erkend diploma.

onderwijsasssistent-mbo-werkend-leren

Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren op school, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Schrijf je vandaag nog in bij Academie Werkend Leren, start meteen met een opleiding en maak een sprong vooruit!

Erkend diploma

Met ons erkende diploma ben je bevoegd om zelfstandig als onderwijsassistent in de klas de docent te ondersteunen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen onderwijspraktijk.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.