Mbo Pedagogisch medewerker kinderopvang

Haal je mbo diploma pedagogisch medewerker kinderopvang on the job

Kies voor een op maat gemaakte en praktische opleiding tot pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Met onze gepersonaliseerde leerroute krijg je de kans om te leren door te handelen in je huidige rol. Je huidige positie en kinderdagverblijf wordt daarmee de ideale omgeving om je kennis uit te breiden en je loopbaan verder te ontwikkelen. Samen kunnen we de kinderopvangsector verbeteren en het leven van jonge kinderen positief beïnvloeden.

Volg de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang met onze praktijkgerichte leerroute

Behaal jouw erkende diploma als pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 op de werkvloer met de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier krijg je als professional de kans om een erkend diploma te behalen terwijl je blijft werken.

Jij hebt de controle over het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie. Onze leerregisseurs bieden op maat gemaakte begeleiding die verder gaat dan bij een reguliere duale opleiding. Ze zijn er om jou te ondersteunen in je groei als professional in de kinderopvang.

In het kort

 • ZNiveau - erkend Mbo 3-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 6.600 excl btw
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, minimaal mbo-2 of mavo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Werken als pedagogisch medewerker in de kinderopvang

Als (aankomend) pedagogisch medewerker kinderopvang werk je binnen een (integraal) kindercentrum waar diensten als kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuteropvang worden aangeboden. De pedagogisch medewerker kinderopvang heeft de rol van mentor voor een aantal kinderen en ondersteunt de ontplooiing van het individuele – en unieke – kind met diens talenten en behoeften, en dit alles passend bij de ontwikkelingsleeftijd.

Wat zijn de taken van een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling
  Zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat
 • Inventariseren van de behoeften en wensen van het kind
 • Volgen en stimuleren van de ontwikkeling en leren van het kind
 • Voorbereiden van de uitvoering van activiteiten
 • Creëren van een verantwoorde en stimulerende speel-/leeromgeving

Je stelt je actief op en stimuleert doelgericht het leren en ontwikkelen van kinderen op allerlei ontwikkelingsdomeinen. Spelenderwijs, door te laten ontdekken, te laten ervaren en te laten oefenen binnen een gevarieerd aanbod. Typerend voor de pedagogisch medewerker kinderopvang is dat jij voortdurend gebruik maakt van taal en interactievaardigheden om de brede ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Resultaat van jouw handelen als pedagogisch medewerker is dat je een veilige, vertrouwde omgeving voor opvoeding en ontwikkeling van kinderen creëert, waarbij je zorgt voor een balans tussen rust en structuur aan de ene kant en uitdaging, activiteiten en (vrij) spel aan de andere kant.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun Mbo-diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

Opzet:

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als medewerker kinderopvang al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-ontwikkelplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang,
 • 4 dagen per week werkzaam binnen een kindercentrum, buitenschoolse opvang, oid
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerd pedagogisch medewerker
 • mbo 2 of mavo diploma
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Pedagogisch medewerker kinderopvang (niv.3) nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo-diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang word je op verschillende manieren begeleid.

Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan. Alle – nog aan te leren – beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling
 • Voorbereiden van activiteiten
 • Creëren van een stimulerende speel-/ leeromgeving
 • Volgen en stimuleren van de ontwikkeling en leren van het kind

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen en burgerschap. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Zie je op tegen het behalen van deze generieke onderdelen? Dan is er de mogelijkheid om een ervaringscertificaat te halen. Bij een ervaringscertificaat is het niet verplicht de generieke vakken Nederlands, rekenen en loopbaan- & burgerschap te doorlopen. Je richt je uitsluitend op de beroeps-specifieke onderdelen.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende Mbo-diploma, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo3-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 2F
 • Rekenen 2F

Kosten

€6.600,- excl btw

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaald je werkgever?
Het is mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Tijdens het leertrajec Mbo Pedagogisch medewerker kinderopvang word je intensief begeleid. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op, dit doe je samen met je leerregisseur.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling.

Zij beoordelen objectief jouw portfolio en geven zodra alles voldoende is je erkend diploma.

pedagogisch medewerker met kind
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat bv wel het geval is in de BBL of BOL leerweg. 
Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

Persoonlijke begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs doordat het de nadruk legt op het combineren van theoretische kennis met praktijkervaring op de werkplek. Je kunt meteen relevante vaardigheden te ontwikkelen en deze in je huidige werk opnemen.

Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?
Tijdens de persoonlijke leerroute word je begeleid door ervaren leerregisseurs en inhoudelijk experts. Zij ondersteunen jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.
Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?

Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. Je krijgt de kans om direct in de praktijk te leren en werkervaring op te doen via werkplekleren en projecten. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.