Mbo persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Behaal je mbo diploma Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg terwijl je werkt

Droom je ervan om gecertificeerd persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg te worden? Heb je al werkervaring als welzijnswerker? Dan is de verkorte mbo opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg via onze leerroute iets voor jou! Wij bieden jou de mogelijkheid om te leren in jouw eigen tempo, rekening houdend met jouw eerdere werkervaring.

Let op: deze pagina bevat informatie voor kandidaten. Bent u werkgever, dan verwijzen wij u naar onze werkgeverspagina.

Je in de praktijk ontwikkelen tot een Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Als persoonlijk begeleider in de maatschappelijke zorg bied je ondersteuning aan cliënten van diverse leeftijden die te maken hebben met (chronische) aandoeningen, zoals psychiatrische en psychogeriatrische aandoeningen. Je biedt individueel afgestemde ondersteuning en zorg op het gebied van persoonlijke verzorging, huisvesting, huishouden en dagbesteding.

Onze leerbenadering legt de nadruk op praktijkgerichtheid, flexibiliteit en maatwerk. Onze leerbegeleiders begeleiden jou op maat en zorgen ervoor dat je de opgedane kennis direct kunt toepassen in je werk. Op deze manier blijf je gemotiveerd en kun je in korte tijd je diploma behalen.

In het kort

 • ZNiveau - erkend mbo 4-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 6.600 (excl BTW)
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar werkervaring, minimaal mbo-3 of havo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Werkzaam zijn als persoonlijk begeleider in de maatschappelijke zorg

Als (toekomstig) persoonlijk begeleider in de maatschappelijke zorg bied je ondersteuning aan cliënten van diverse leeftijden die te maken hebben met complexe problemen. Deze cliënten hebben (tijdelijk of langdurig) behoefte aan hulp bij hun dagelijkse activiteiten en/of integratie in de maatschappij. Je concentreert je op het versterken van hun eigen capaciteiten en hun vermogen tot zelfredzaamheid en samenwerking met anderen.

Het beroep
Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Inventariseren van de ondersteuningsvraag van de cliënt
 • Ondersteunen van de cliënt bij dagbesteding
 • Ondersteunen van de cliënt bij de persoonlijke verzorging
 • Ondersteunen van de cliënt bij wonen en huishouden
 • Reageren op onvoorziene en crisissituaties

Je hebt een ondernemende en innovatieve houding, zodat je nieuwe ontwikkelingen signaleert en deze vertaalt naar nieuwe werkwijzen, producten en/of diensten. Je bent een toegankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt en zeer samenwerkingsgericht. Je gaat professioneel om met je gevoelens bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun mbo-diploma willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

Opzet:

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het mbo-diploma.
 • Voor het ontbrekende deel maken we een maatwerk-leerplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie, stof en oefeningen van je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Hierdoor werk je heel doelgericht aan het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt als persoonlijk begeleider
 • 4 dagen per week werkzaam bent binnen de maatschappelijke zorg
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerd sociaal werker
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt
 • een mbo 3 diploma hebt.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject Mbo Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg word je op verschillende manieren begeleid.

Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek wordt een bevoegd collega aangewezen als leer-expert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan.
Alle nog aan te leren beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op oa. het gebied van:

 • de meest voorkomende leer-, opvoedings- en gedragsproblemen,
 • Wet maatschappelijke ondersteuning,
 • preventie seksueel misbruik,
 • conflicthantering en crisisinterventie.

Generieke onderdelen
Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen en burgerschap. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij Oppstap waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende mbo-diploma, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze mbo 4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

Bij Academie Werkend Leren leer je voor een vast all-in bedrag van €6.600,- (excl. BTW).

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

 De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling. Tegelijkertijd bereid je je voor op de generieke vakken. Als je alles hebt aangetoond ontvang je het diploma.
pedagogisch medewerker met kind
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat bv in de BBL of BOL leerweg wel het geval is. 

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.