Mbo Sociaal Werker

Wil je jouw officiële mbo diploma sociaal werk  behalen terwijl je al aan het werk bent?

Heb je interesse in het worden van  sociaal werker en heb je al werkervaring, bijvoorbeeld als begeleider maatschappelijke zorg waarbij je vergelijkbare taken uitvoert? In dat geval biedt Academie Werkend Leren de perfecte oplossing voor jou!

Je ontwikkelen tot sociaal werker in de praktijk

Als sociaal werker ben je werkzaam in vele, diverse contexten, waarin mensen/burgers ondersteuning nodig hebben om deel uit te maken van de maatschappij. Denk aan wijkaccommodaties, welzijnsorganisaties, gemeentes of de maatschappelijke opvang.

Je werkt daarbij aan het vergroten van de eigen kracht/ zelfredzaamheid van burgers/cliënten en versterkt de formele en informele (sociale) netwerken van de cliënt.

Je gaat dit in je huidige passende baan leren door het geleerde direct toe te passen in je werk! Geholpen door de  praktijkgerichte ondersteuning en begeleiding van een van onze leerregisseurs.

In het kort

 • ZNiveau - Erkend mbo 4-diploma
 • }Duur - 12 maanden
 • Kosten - € 6.600 (excl BTW)
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - relevante werkplek, minimaal 1 jaar relevante werkervaring, minimaal mbo-3 of havo-diploma
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Jezelf ontwikkelen als professional bij de academie werkend leren

Wat doet een Sociaal Werker

Als (aankomend) sociaal werker werk je zelfstandig aan het voorkomen of aanpakken van sociale vraagstukken. Daarbij heb je te maken met een zeer diverse groep cliënten, bewoners of deelnemers.

Daarnaast kan je te maken hebben met een groot scala aan extern betrokkenen, uiteenlopend van hulpverleners, gemeente-ambtenaren, politie tot personen uit het informele netwerk van de cliënt of doelgroep.

Het beroep
Als sociaal werker houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Werken aan de aanpak van sociale problematiek
 • Inventariseren van de vraag naar sociaal werk
 • Planmatig uitwerken van passende acties
 • Versterken van de eigen kracht van de cliënt/doelgroep
 • Behartigen van belangen namens de cliënt/doelgroep
 • Bevorderen van samenwerking en het versterken van netwerken
 • Uitvoeren van beleidsondersteunende taken

Als sociaal werker heb je een positieve mindset, ga je respectvol en gelijkwaardig met mensen om. Je bent integer, empatisch en assertief. Je toont een open houding waardoor je vraagstukken bespreekbaar maakt. Als sociaal werker ben je gericht op betrokkenheid, krachten en talenten van individuele burgers, groepen en samenwerkingsverbanden. Je bent vasthoudend, hebt veel geduld en kan ook weer loslaten.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende volwassenen die hun mbo-diploma Sociaal Werker willen behalen. Op je relevante werkplek leer je het vak in de praktijk.

Opzet:

 • Bij de start van de opleiding nemen we persoonlijk contact met je op. We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. We kijken dan ook nauwkeurig welke kennis en ervaring je in het welzijnswerk al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het mbo-diploma.
 • Voor je ontbrekende kennis en vaardigheden maken we een maatwerk-ontwikkelplan met en voor jou. Tijdens de opleiding volg je ons begeleidingsprogramma. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar je alle informatie voor je opleiding vindt.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de leerroute goed kunt combineren met je werk en privé-situatie. Ook zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor de praktijk. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.

Toelatingseisen

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • relevante werkervaring hebt in het sociale domein
 • 4 dagen per week werkzaam bent als sociaal werker
 • gemiddeld 2 uur per week aan zelfstudie kunt besteden,
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding aanwezig is van een gediplomeerd sociaal werker
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt.
 • een mbo 3 of havo diploma hebt.

Het hebben van aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) zorgt dat de gepersonaliseerde leerroute Sociaal werker nóg beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Startdata

De start van het traject is flexibel. In overleg met jou bepalen we een goed moment.

Begeleiding

Tijdens het traject mbo sociaal werk word je op verschillende manieren begeleid.
Je krijgt een leerregisseur van Academie Werkend Leren voor de voortgang in je leertraject. Op je werkplek is een bevoegd collega aanwezig voor de vakinhoudelijke feedback. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Programma

Tijdens de leerroute ga je leren in je huidige baan.
Alle nog aan te leren beroepsspecifieke competenties ga je in de praktijk uitvoeren door middel van concrete leerdoelen. Afgestemd op de kennis en ervaring die je nu al bezit. Je gaat je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen op o.a. het gebied van:

 • groepsprocessen,
 • agogische methodieken,
 • sociale systemen en gezinssystemen,
 • psychosociale problematiek,
 • mediation en empowerment.

Om een officieel erkend Mbo-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap en specifiek voor Mbo-4 Engels. Deze onderdelen leg je af bij de Mbo-instelling die het diploma verstrekt en waarmee wij nauw samenwerken. Academie Werkend Leren helpt je met het aanreiken van oefenstof.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende Mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Zij beoordelen of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier MBO Sociaal werker centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende diploma ‘Mbo- Sociaal Werker’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo4-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels

Kosten

€6.600,- (excl BTW).

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier. Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

 De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw specifieke werksituatie, voorkennis en tempo. Je kunt altijd met vragen terecht bij jouw leerregisseur.

1. Ontwerpfase

In de eerste 2 maanden ga je aan de slag met het gericht aantoonbaar maken van je bestaande competenties. Dit doe je aan de hand van oa. diploma's, certificaten en je relevante werkervaring.

Daarna stel je een plan van aanpak op samen met je leerregisseur.

2.Ontwikkelfase

In de daarop volgende (ongeveer 8 maanden) ga je gericht, in de praktijk leren en oefenen voor je leerdoelen en opdrachten.

Je benoemt hierbij wat het resultaat is van je leeropdrachten en welk gedrag je hierbij laat zien. Dit leg je vast in een portfolio.

3. Afronding

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten opgestuurd naar een geaccrediteerde onderwijsinstelling.

Zij beoordelen objectief jouw portfolio en geven zodra alles voldoende is je erkend diploma.

groep tieners met sociaal werker
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Academie Werkend Leren biedt opleidingstrajecten in de praktijk aan. Deze leerweg is er speciaal voor volwassenen zoals jij die een erkend diploma willen halen door te studeren tijdens én in hun baan.

In het tempo, de vorm en volgorde die bij jou past. Zónder verplichte uren naar school te moeten. Zoals dat bv wel het geval is in een mbo BBL of BOL traject. 

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Dat is fijn, maar belangrijk is wel dat je zelfstandig kunt werken én leren, dat je proactief bent en dat je werkafspraken makkelijk kunt nakomen.

1 op 1 begeleiding

Jouw leerregisseur begeleidt je 1-op-1 bij alle vragen over je studie zoals het maken van een studieplanning en denkt mee over oplossingen.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen werkomgeving. 

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.