Mbo Verpleegkunde

Mbo verpleegkunde met onze leerroute

Kies voor een opleiding mbo verpleegkunde voor volwassenen met onze gepersonaliseerde en praktijkgerichte leerroute. Hierbij leer je door te doen in jouw huidige functie. Jouw passende baan wordt zo de perfecte plek om te leren en te groeien in jouw carrière. Samen kunnen we de gezondheidszorg verbeteren én levens veranderen.

Let op: deze pagina bevat informatie voor kandidaten. Bent u werkgever, dan verwijzen wij u naar onze werkgeverspagina.

Behaal je erkende diploma tot verpleegkundige op de werkvloer

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Onze leerregisseurs bieden op maat gemaakte individuele begeleiding, die verder gaat dan bij een duaal verpleegkunde opleiding, om jou te helpen groeien in je rol als verpleegkundige.

In het kort

 • ZNiveau - Erkend Mbo 4-diploma
 • }Duur - gemiddeld 12 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, 2 uur (zelf)studie
 • Voorwaarden - Relevante werkplek Minimaal 1 jaar werkervaring Minimaal Mbo-3 of havo-diploma
 • Kosten - € 6.600,- exclusief btw
 • Startdatum - Op ieder moment starten

Werken als verpleegkundige

Je komt dagelijks in contact met patiënten met diverse klachten en leert hoe je hen kunt ondersteunen en verzorgen. Wat je leert, pas je direct toe in de praktijk, of je nu werkzaam bent in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg (VVT), het ziekenhuis (ZH), de gehandicaptenzorg (GHZ) of de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Wat zijn de taken van een mbo verpleegkunde
Als verpleegkundige ben je onmisbaar in het signaleren van dreigende gezondheidsproblemen, het stellen van een verpleegkundige diagnose en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Je communiceert op een respectvolle manier met de zorgvrager en zijn/haar sociale netwerk, organiseert en coördineert de zorgverlening en reageert adequaat in onvoorziene en crisissituaties. Met een integere en sociale houding toon je initiatief en creativiteit in de benadering van de zorgvraag. Klaar om een verschil te maken in het leven van anderen? Kies voor een carrière als verpleegkundige!
Het beroep: werken als verpleegkundige
Als verpleegkundige werk je aan vraaggerichte intramurale, ambulante en/of semimurale zorg, waarbij je zorg biedt aan een diverse doelgroep. Geen dag is hetzelfde, want de zorgvragers en hun behoeften kunnen snel veranderen. Van het ondersteunen van de psychische gezondheid van de zorgvrager tot het toepassen van therapie en medicatie, als verpleegkundige ben jij er om te helpen. Klaar om elke dag een verschil te maken? Overweeg dan om een verpleegkundige te worden.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Je leert het vak in de praktijk, op je werkplek. Bij de start van de opleiding heb je persoonlijk contact met je leerregisseur en organisatie.

We leggen dan de begeleiding, het leren in de praktijk en de examinering uit. Ook kijken we samen welke kennis en ervaring je als verpleegkundige al hebt en wat je allemaal nog moet leren voor het Mbo-diploma.

Daarna maak je samen met je leerregisseur en organisatie een ontwikkelplan op maat.
Met ons begeleidingsprogramma op maat en de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren kun je deze leerroute perfect combineren met je werk en privé-situatie.

Onze leermiddelen zijn praktijkgericht en doelgericht, zodat jij je diploma op een makkelijke en efficiënte manier kunt halen.

Toelating

Wil je graag deelnemen aan de opleiding duaal Verpleegkundige? Dan zijn er enkele toelatingseisen waar je aan moet voldoen:

 • Je bent minstens vier dagen per week werkzaam in de zorg en voert verpleegkundige handelingen uit.
 • Je kunt gemiddeld twee uur per week aan zelfstudie besteden.
 • Op je werkplek is er wekelijks één à twee uur begeleiding aanwezig van een mbo-gediplomeerde verpleegkundige.
 • Je hebt een relevant diploma op minimaal mbo 3 niveau.

Als je aantoonbare bewijzen hebt, zoals certificaten, kunnen we een gepersonaliseerde leerroute samenstellen die nog beter bij jouw leerbehoefte aansluit.

Begeleiding

Binnen het traject van de opleiding mbo Verpleegkunde krijg je verschillende vormen van begeleiding om je te ondersteunen in je leerproces.

Zo werk je samen met een leerregisseur van Academie Werkend Leren. Hij of zij begeleidt je bij de voortgang van je leertraject.

Daarnaast wordt er op je werkplek een bevoegde collega aangewezen als leerexpert. Dit is vaak een ervaren collega met het gewenste diploma, die je helpt bij het uitvoeren van praktijkopdrachten.

Programma

Je gaat werken als verpleegkundige op mbo-niveau én je kennis en vaardigheden aantonen en uitbouwen, onder andere op het gebied van:

 • Medische basiskennis
 • Ziekteleer
 • Professionele communicatie
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Medisch rekenen
 • Opstellen van een verpleegplan

Om het officieel erkende mbo-diploma te behalen, is het wel belangrijk dat je voldoet aan een bepaald niveau voor de generieke vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Wij helpen je hierbij door oefenstof aan te reiken.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij een erkende mbo-opleider in Nederland waarmee wij samenwerken. Deze opleider is geaccrediteerd door het ministerie van OCW. Deze instelling beoordeelt of je het vak beheerst. Uiteraard begeleiden wij jou daarbij.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Mbo Verpleegkunde centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het erkende mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4), zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze mbo-opleiding moet je de volgende generieke vakken verplicht afronden:
- Loopbaan en burgerschap
- Nederlands 3F
- Rekenen 3F
- Engels

Kosten

€6.600 excl BTW.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Elk traject is anders. Daarom maken we altijd eerst kennis en brengen we jouw leerbehoeften in kaart. Ook jouw werkervaring is erg belangrijk bij het vormgeven van je traject. De leerroute bestaat uit drie vaste fases. Meestal doorlopen we alle fases, soms maar een aantal fases.

1. Ontwerpfase

We inventariseren samen met jou en jouw werkgever je ervaring en kennis en bepalen vervolgens de leer- en ontwikkelpunten voor het behalen van het diploma. Vervolgens stellen we gezamenlijk een plan van aanpak op en passen we het leertraject zo veel mogelijk aan jouw dagelijkse werkzaamheden aan.

2. Ontwikkelfase

Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens het uitvoeren van praktijkopdrachten en het bijhouden van het digitale portfolio. De frequentie en hoeveelheid van begeleiding worden op maat bepaald door jou en de leerregisseur.

3. Afronding

Tijdens het laatste deel van je leerroute maak je je portfolio compleet. Je stuurt je portfolio samen met je andere leeropdrachten naar een vooraf aangewezen geaccrediteerde onderwijsinstelling. Deze instelling beoordeelt jouw portfolio objectief. Is alles voldoende? Dan ontvang je je erkende diploma!

Hoe ziet mijn persoonlijke leerroute eruit?

Elk traject is anders. Daarom plannen we altijd eerst een kennismakingsgesprek in om jouw leerbehoeften in kaart te brengen.

Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt werken én leren, proactief bent en jouw werkafspraken nakomt. Werkend leren is dé ideale manier om jouw carrière een boost te geven en jezelf verder te ontwikkelen. Schrijf je vandaag nog in bij Academie Werkend Leren, start meteen met een opleiding en maak een sprong vooruit!

Maatwerk

Met een gepersonaliseerd leertraject kun jij het tempo, de inhoud en de leermethoden aanpassen aan jouw behoeften.

Altijd relevant

Jij kunt je richten op de specifieke vaardigheden en kennis die je nodig hebt voor jouw gewenste opleiding, waardoor je direct toepasbare expertise ontwikkelt.

Motivatie

Gepersonaliseerd leren vergroot jouw motivatie en betrokkenheid, omdat je controle hebt over jouw leerproces en het op een altijd zinvolle manier kunt volgen.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.