Mbo Verzorgende IG

Mbo Verzorgende IG met gepersonaliseerde leerroute

Neem deel aan onze praktijkgerichte leerroute om de verkorte MBO Verzorgende IG opleiding te volgen. Met deze route kun je je MBO VIG diploma behalen terwijl je actief bent in de zorgsector.

Let op: deze pagina bevat informatie voor kandidaten. Bent u werkgever, dan verwijzen wij u naar onze werkgeverspagina.

Behaal je erkende diploma tot Verzorgende IG nu in de praktijk

Werken als Verzorgende IG geeft jou veel voldoening. Je bent dagelijks bezig met het bieden van basiszorg aan patiënten en cliënten in diverse sectoren, waaronder de verpleeg-, verzorgings-, thuis-, gehandicapten- en geestelijke gezondheids- zorg. Wil jij je ontwikkelen tot een expert in je vakgebied? Bij ons leer je in de praktijk door je opleiding Verzorgende IG direct toe te passen in je huidige baan.

Een van de ervaren leerregisseurs van Academie Werkend Leren begeleidt jou op maat en praktijkgericht. Werken en leren als Verzorgende IG begint hier!

In het kort

 • ZNiveau - mbo-3 niveau
 • }Duur - 12 maanden
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week eigen organisatie, 2 uur zelfstudie
 • Voorwaarden - relevante werkplek / minimaal 1 jaar werkervaring / minimaal mbo-2 of mavo-diploma
 • Erkenning - erkend Mbo 3-diploma
 • Kosten - € 6.600,- excl BTW
 • Startdatum - op ieder moment starten

Wat doet een Verzorgende IG?

Wil je werken als Verzorgende IG? Dan werk je zelfstandig of in teamverband in voorspelbare situaties met een laag tot gemiddeld complex zorgniveau. Daarnaast kun je omgaan met veranderingen in de zorgsituatie en kun je schakelen tussen verschillende rollen tijdens de uitvoering van je werkzaamheden.

Wat zijn de taken van een Verzorgende IG?

Werken als Verzorgende IG levert je veel op, zoals voldoening en expertise. Je bent verantwoordelijk voor het bieden van de juiste zorg aan cliënten. Dat betekent o.a.:

 • helpen van cliënten bij wassen, aankleden, toiletgang, eten en drinken
 • meten van bloeddruk en temperatuur, en het observeren van veranderingen in de gezondheidstoestand van de cliënten
 • assisteren van verpleegkundigen bij het aanbrengen van verbanden, verzorgen van wonden en monitoren van intraveneuze infusies
 • helpen van cliënten bij het verplaatsen in bed en het gebruik van loophulpmiddelen
 • bieden van emotionele steun en sociaal contact
 • begeleiden van clienten bij dagelijkse activiteiten.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Doel en opzet van deze opleiding zijn gericht op werkende volwassenen die streven naar het behalen van hun Mbo-diploma Verzorgende IG. Deze praktijkgerichte opleiding stelt je in staat om het vak te leren terwijl je op je relevante werkplek actief bent.

 • Bij aanvang van de opleiding maken we persoonlijk contact met je om de begeleiding, praktijkgericht leren en examinering toe te lichten.
 • We bekijken grondig je bestaande kennis en ervaring als VIG-er en identificeren welke aanvullende vaardigheden je nodig hebt om het Mbo-diploma te behalen. Voor dit ontbrekende deel ontwikkelen we een op maat gemaakt ontwikkelplan, specifiek voor jou.
 • Gedurende de opleiding maak je gebruik van ons begeleidingsprogramma en krijg je toegang tot de digitale leeromgeving van Academie Werkend Leren, waar alle relevante informatie voor je opleiding beschikbaar is.

We begrijpen de uitdagingen van volwassenen die een opleiding volgen en streven ernaar om de leerroute naadloos te laten aansluiten op je werk en privéleven. Bovendien zijn de leermiddelen die in deze opleiding worden gebruikt speciaal ontworpen om praktijkgericht te zijn, waardoor je doelgericht aan je programma kunt werken. Onze inzet is om het behalen van je diploma zo eenvoudig mogelijk te maken.

Toelating (eisen)

Je kunt deelnemen aan deze leerroute als je:

 • 3 dagen per week werkzaam bent in de zorg en toegang hebt tot het uitvoeren van verpleegkundige handelingen;
 • gemiddeld 2 uur aan zelfstudie kunt besteden;
 • op je werkplek 1-2 uur per week begeleiding kunt krijgen van een gediplomeerde Verzorgende IG;
 • een proactieve werk-/leerhouding hebt;
 • 23 jaar of ouder bent;

Jouw gepersonaliseerde mbo 3 opleiding Verzorgende IG sluit nóg beter aan bij jouw leerbehoefte als je aantoonbare bewijzen (certificaten ed.) hebt van jouw eerdere cursussen, opleidingen en werkervaring.

Startdata

In overleg met jou bepalen we een goed moment om met je opleiding Verzorgende IG te starten.

Begeleiding

Je ontvangt gedurende jouw opleiding Verzorgende IG verschillende vormen van begeleiding. Een leerregisseur van Academie Werkend Leren ondersteunt jou bij de voortgang van jouw leertraject en op jouw werkplek wordt een bevoegde collega aangewezen als leerexpert. Deze ervaren collega met het gewenste diploma helpt jou bij het uitvoeren van praktijkopdrachten. Zo ben jij verzekerd van persoonlijke begeleiding en heb je altijd iemand om op terug te vallen.

Studieprogramma

Tijdens jouw persoonlijke opleiding Verzorgende IG ga je aan de slag met het behalen van alle benodigde kerntaken en werkprocessen, afgestemd op jouw kennis en ervaring. Je voert taken en handelingen uit als verzorgende IG en toont aan dat kennis en vaardigheden hebt op onder andere het gebied van:

 • werken volgens richtlijnen en protocollen
 • zorgvrager ondersteunen bij persoonlijke verzorging
 • communicatie afstemmen op verschillende doelgroepen
 • samenwerken met zorgvragers, mantelzorgers en professionals
 • handelen binnen het beleid en richtlijnen van de eigen organisatie
 • werkt vanuit de visie op ‘goede zorg’ vanuit de eigen organisatie
 • erkennen van eigen grenzen en verantwoordelijkheden

Generieke vakken
Om het officieel erkende mbo-diploma te behalen, is het wel belangrijk dat je voldoet aan een bepaald niveau voor de generieke vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. Wij helpen je hierbij door oefenstof aan te reiken

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio.

Diploma
Nadat je voor alle leerdoelen hebt aangetoond en beschreven dat je deze beheerst, wordt je portfolio aangeboden bij de examencommissie van de diplomaverstrekkende organisatie waarmee wij samenwerken.

Kwalificatiedossier
Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject staat het landelijke Kwalificatiedossier Verzorgende IG centraal. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Verzorgende IG’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Generieke vakken
Voor deze Mbo3-opleiding in Nederland zijn de volgende generieke vakken verplicht om af te ronden:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 2F
 • Rekenen 2F

Kosten

€6.600,- excl BTW.

Als je langer dan 12 maanden nodig hebt om je leertraject af te ronden, kunnen we het leertraject eenvoudig per maand verlengen voor een vast bedrag van € 375,-.

Betaalt je werkgever?
Het is goed mogelijk dat je werkgever wil betalen voor jouw leertraject. Dit komt doordat leren en ontwikkelen ervoor zorgt dat je meer kennis krijgt en beter functioneert op je werk. Bovendien kan je werkgever de kosten voor het leertraject aftrekken van de belasting, waardoor het voor hen voordelig is. Als je werkgever betaalt, dan maken wij één factuur op. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor mensen die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden en hun bevoegdheid willen behalen. En het beste nieuws is dat je een hele goede kans hebt het traject snel en succesvol af te ronden, dankzij onze individuele begeleiding en maatwerk aanpak.

1. Jouw ervaring in kaart

In de aanvangsperiode van twee maanden richt je je op het concreet aantonen van de ervaringen die je al bezit. Dit realiseer je door gebruik te maken van onder andere diploma's, certificaten en je relevante werkachtergrond. Na deze fase stel je een actieplan op.

2. Actieplan

In de daaropvolgende periode van ongeveer 8 maanden, concentreer je je op doelgericht leren en oefenen in de praktijk om je leerdoelen en opdrachten te behalen.

Hierbij identificeer je de resultaten van je leertaken en beschrijf je het gedrag dat je vertoont om deze doelen te bereiken. Dit documenteer je in een portfolio.

3. Afronding en diplomering

Tijdens de laatste maanden van je leerroute ga je je portfolio compleet maken. Deze wordt samen met de andere leeropdrachten door de examencommissie van de diplomaverstrekkende school waar wij mee samenwerken beoordeeld. Indien de beoordeling positief is, volgt diplomering.

verzorgende helpt een oudere vrouw

Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren op school, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid. Schrijf je vandaag nog in bij Academie Werkend Leren, start meteen met een opleiding en maak een sprong vooruit!

Erkend diploma

Met ons erkende diploma ben je bevoegd om als VIG-er te werken.

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen zorgpraktijk.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.