onderwijskundig leiderschap mbo hbo

Haal je certificaat onderwijskundig leiderschap on the job

Wil jij graag onderwijskundig leider worden? Heb jij al werkervaring, bijvoorbeeld omdat je als manager, voorzitter curriculumcommissie, teamleider of projectleider al leiding geeft aan onderwijskundige projecten? Dan is de gepersonaliseerde leerroute van Academie Werkend Leren dé oplossing voor jou! Onze unieke aanpak stelt jou in staat om volledig op maat te leren, met behulp van persoonlijke begeleiding en uitgaande van je al opgedane ervaringen.

Let op: deze pagina bevat informatie voor kandidaten. Bent u werkgever, dan verwijzen wij u naar onze werkgeverspagina.

Certificaat op maat

Met onze flexibele opleiding kan jij aan de slag als onderwijskundig leider terwijl je jouw certificaat behaalt. Geen vaste dagen of avonden terug naar school, maar leren in je eigen tempo en op je eigen plek. En het mooie is: je kan direct starten! Onze gepersonaliseerde leerroutes is namelijk altijd beschikbaar en volledig op maat gemaakt voor jouw situatie.

Geen verplichte uren op school, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid.

In het kort

 • }Duur - afhankelijk van ervaring c.a. 1 jaar
 • PWeekstructuur - 4 dagen per week relevant werk, enkele uren (zelf)studie en begeleiding
 • Voorwaarden - minimaal 1 jaar relevant werk met onderwijskundige projecten waaraan je leiding geeft op een school of opleiding / Pro-actieve werk- leerhouding
 • Erkenning - Certificaat Onderwijs.pro
 • Kosten - € 1.500,- exclusief btw
 • Startdatum - op ieder gewenst moment starten

Werken als onderwijskundig leider

Ben je teamleider, projectleider, voorzitter van een curriculumcommissie of opleidingsmanager in het Hbo of Mbo en wil je je rol als onderwijskundig leider nét wat beter in de vingers krijgen?

Bij onze vorm van volwassenonderwijs leer je alles individueel en is de inhoud, volgorde, vorm en tempo van wat je leert volledig afgestemd op je eigen inhoudelijke behoeften als onderwijskundig leider.

Bovendien leer je alleen die onderdelen van het leiderschap die je nog niet via ervaring zelf hebt opgedaan. Geen dubbel werk dus.

Kosten, looptijd en fasering

Alle praktische informatie op een rij

Doel en opzet

Het doel is jou als werkende volwassene je certificaat Onderwijskundig leiderschap te laten halen, in de praktijk, op je eigen werkplek in je eigen tempo.

Opzet:

 • Bij de start leggen we je alles uit over de begeleiding, het leren in de praktijk en de manier en examinering.
 • We kijken naar jouw kennis en ervaring als onderwijskundig leider en wat je nog moet leren om het certificaat te halen.
 • We maken met en voor jou een leerplan op maat.
 • Tijdens de opleiding krijg je persoonlijke begeleiding van ons en toegang tot de digitale leeromgeving met alle literatuur, oefeningen enz.

Toelatingseisen

 • je kan minimaal vier dagen per week als onderwijskundig leider werken en leren.
 • je hebt een proactieve werk- en leerhouding

Startdata

We vinden het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk en privésituatie. Daarom bieden we flexibele startmogelijkheden en maken we gebruik van leermiddelen die uitstekend geschikt zijn voor de praktijk. In overleg bepalen we samen een geschikt startmoment.

Programma

Tijdens de opleiding breid je jouw kennis en vaardigheden uit op het gebied van onder andere:

 • Evidence based en evidence informed leidinggeven aan een onderwijsontwikkeling. Hoe zet je de belangrijkste, voor beroepsonderwijs geldende, onderwijskundige en opleidingskundige inzichten in beroepsvisie, didactiek (BKD), curriculum-ontwerp & curriculumontwikkeling & toetsing en examinering (BKE/SKD) in bij het leidinggeven?
 • Hoe borg je op een duurzame manier de gerealiseerde kwaliteit van het door jou ontwikkelde onderwijs?
 • Leidinggeven aan een onderwijsteam. Hoe krijg je onderwijsprofessionals mee in een verandering? Richting en sturing geven aan collega’s. Stijl van leidinggeven aanpassen aan medewerker en situatie zodat teamleden zich optimaal kunnen ontwikkelen.
 • Visie op ontwikkelingen in de markt en het domein en vertalen naar (onderwijs)plan van aanpak.
 • Klantenkennis, klantgerichtheid en comakership tussen opleiding, student en beroepenveld.
 • Creëren van een lerende organisatie met een lerende, professionele cultuur.

Afronding

Tijdens de leerroute houd je bij hoe je je leerdoelen hebt opgepakt en uitgevoerd. Dit beschrijf je in je portfolio. Als je alles wat je moet aantonen hebt aangetoond houden we een portfolio assessment.

Diploma
Als je aan alle eisen hebt voldaan en het assessment met een voldoende hebt t afgerond, ontvang je het certificaat.

Kosten

€1.500 excl btw.

Betaalt je werkgever?
Dan stellen wij standaard één factuur op. Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Vaak zijn werkgevers bereid de kosten voor een leertraject op zich te nemen. Leren en ontwikkelen leidt namelijk tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar.

Tevreden klanten

Deze kandidaten gingen je voor

Werkwijze

De leerroute van Academie Werkend Leren

Onze praktijkgerichte aanpak is perfect voor docenten en stafmedewerkers die hun educatieve leiderschap, kennis en vaardigheden willen uitbreiden.

1. Jouw ervaring en kennis

De eerste periode van je traject brengen we in kaart wat je al weet en welke competenties je al bezit. Dit doe je aan de hand van (onder andere) je reeds opgedane werkervaring.

2. Plan van aanpak

Vervolgens stellen we samen met jou een plan van aanpak op, waarbij we kijken waar en hoe je de nog ontbrekende kennis en vaardigheden het beste kan leren in de praktijk. Zoveel mogelijk van wat je nog moet leren doe je tijdens je werk, bv tijdens onderwijsprojecten.

3. Afronding

Tot slot begeleiden wij jou individueel naar het certificaat. Je maakt hierbij jouw portfolio met ervaringen compleet dat uiteindelijk beoordeeld wordt door onze assessoren.

aantal professionals aan tafel met laptop, 1 man praat, anderen kijken naar hem
Over Academie Werkend Leren

Ga voor flexibiliteit

Ontdek de praktijkgerichte leerweg van Academie Werkend Leren. Hier kun jij als professional een erkend diploma halen door te studeren tijdens én in jouw baan. Jij bepaalt het tempo, de vorm en de volgorde van jouw studie.

Geen verplichte uren in de schoolbanken, maar leren op de werkvloer. Volg jouw gepersonaliseerde leerroute voor een unieke leerervaring. Flexibel studeren geeft veel vrijheid.

Erkend certificaat

Flexibel

Je bepaalt zelf het tempo en de volgorde van je traject, zodat je het kan afstemmen op jouw dagelijkse werk en ervaringen.

Praktijkgericht

Bij ons leer je alles op de werkvloer. We stimuleren het leren binnen jouw eigen onderwijspraktijk.

Nog vragen of even overleggen?

Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meteen kennismaken en bespreken of een persoonlijke leerroute bij jou en jouw carrièrepad past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen medewerkers awl

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk?

Wij begrijpen het als je nog vragen hebt over onze leerroute. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag antwoord!

Wat is het verschil tussen Academie Werkend Leren en traditioneel onderwijs?

Academie Werkend Leren verschilt van traditioneel onderwijs op verschillende punten:

 • Bij ons ga je niet terug naar de schoolbanken; alles leer je in de praktijk.
 • Bij ons wordt al je relevante werkervaring verzilverd. Je leert bij ons alleen die onderdelen van het diploma die je nog niet weet of beheerst.
 • Wij hebben niet een vaststaand programma. De inhoud, de manier van begeleiden en het tempo wordt 100% afgestemd op jouw persoon en situatie.
 • Bij ons is de begeleiding individueel en intensief.
Kan ik mijn eigen leertraject vormgeven binnen Academie Werkend Leren?
Ja, binnen Academie Werkend Leren heb je de mogelijkheid om je eigen leertraject vorm te geven. De gepersonaliseerde leerroute biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je jouw leerproces kunt aanpassen aan je individuele behoeften, interesses en doelen.
Hoe word ik begeleid tijdens de persoonlijke leerroute?

Tijdens de Gepersonaliseerde Leerroute word je begeleid door een ervaren leerregisseur. De leerregisseur ondersteunt jou bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een leerplan en het reflecteren op je leerervaringen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback om het beste uit jezelf te halen.

Zijn er mogelijkheden voor praktijkervaring tijdens Academie Werkend Leren?
Ja, praktijkervaring is een essentieel onderdeel van Academie Werkend Leren. In principe leren we je alles in en door middel van de praktijk. Dit stelt je in staat om je theoretische kennis toe te passen en waardevolle professionele vaardigheden te ontwikkelen.
Wat zijn de carrièremogelijkheden na het volgen van de persoonlijke leerroute?

Na het volgen van de persoonlijke leerroute bij Academie Werkend Leren ben je goed voorbereid op het vervolg van je carrière. Je hebt relevante werkervaring, praktische vaardigheden en een sterke theoretische basis. Dit opent de deuren naar diverse loopbaanmogelijkheden in jouw vakgebied.