Voor onderwijsondersteuners in ontwikkeling zijn er verschillende leerroutes. Zo kennen we de iPabo en de HvA. Daarnaast is er een gepersonaliseerd pilot-traject in samenwerking met de Academie Werkend Leren en LOI. Erik Sauvé en Robin de Kok combineren deze opleiding met hun werk op de PI-scholen en vertellen over hun ervaring.
De Academie Werkend Leren (AWL) werkt vanuit de vraag hoe ze leren in de praktijk zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor volwassenen. Het is hun expertise om volwassenen met werkervaring écht flexibel en gepersonaliseerd te laten leren in de praktijk. Zij koppelen leren op maat aan de dagelijkse werkpraktijk en zorgen dat iedere kandidaat op de werkvloer wordt bijgestaan door een of meerdere inhoudelijke experts. Vanuit de academie bieden ze een vast aanspreekpunt die het leren van de kandidaat regisseert, een leerregisseur oftewel mentor.
Aanpak op maat
Voor Erik Sauvé werkt deze aanpak perfect. Waar eerdere trajecten niet tot succes leidden, is hij inmiddels met de voorlaatste fase van zijn opleiding bezig binnen de AWL. Als startende leerkracht staat hij daarnaast vier dagen voor de klas op PI-school de Pionier in Duivendrecht.
“Ik ben erg blij met de Academie Werkend Leren, zij ondersteunen mij in de aanpak die voor mij werkt. Ik heb een stok achter de deur nodig en die geven ze mij. Ik heb geleerd dat iets op mijn manier kan, maar dat er ook andere manieren zijn. Door de theorie meteen in de praktijk toe te passen, heb ik aan mezelf kunnen sleutelen.
Toegankelijk en gebruiksvriendelijk
Mijn handleiding tijdens de opleiding is de ‘Meetlat leraren basisonderwijs’ vanuit de LOI, waarin staat wat ik moet beheersen en hoe ik dat moet aantonen. Mijn begeleider bij AWL geeft mij tips over hoe ik die kennis kan aantonen, zonder dat ik daarin verzand. Het systeem om mijn portfolio te vullen is heel toegankelijk en makkelijk in gebruik.
Vanuit de AWL heb ik mijn leeruitkomsten aan kunnen tonen, van lessen ontwerpen tot lesoverstijgend werken en van didactiek tot pedagogiek. Nu ga ik starten met het deel dat onder de LOI valt, de ‘Pabo Essentials’, zoals Taalkunde 1,2,3 en zaakvakken. Daarna volgt alleen nog mijn afstudeerscriptie. Ik was blij verrast dat ik mijn begeleider vanuit de AWL kan behouden tijdens het deel bij de LOI. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Zij kent mij en weet wat ik nodig heb om dat diploma te gaan halen.”
“Ik had dit niet in mijn eentje gekund”
Robin de Kok werkt vier dagen als juf op de PI-school Zuid. Ze is al zes jaar werkzaam op de school, waar ze begon als klassenassistent. Ze heeft een pabo achtergrond, maar heeft de opleiding nooit afgemaakt. Om toch dat diploma nog te halen koos ook zij voor de LOI opleiding onder begeleiding van de Academie Werkend Leren.
“Ik ben al tien jaar niet naar school geweest, dus een volledige zelfstudie leek me best een uitdaging. Een opleiding waarbij ik naast mijn werk nog een hele dag naar school moest, zag ik ook niet zitten. De vorm die de LOI en AWL bieden, leek voor mij een uitkomst. Ondanks dat ik een paar keer van mentor, heb moeten wisselen, ben ik inmiddels heel tevreden over de begeleiding vanuit de AWL.
Praktische tips
Voorwaarde vanuit de LOI om te starten was dat ik al mijn toelatingsexamens haalde, waarmee ik het benodigde opleidingsniveau kon aantonen. Daarna kreeg ik een pakket met modules die ik moest halen. Die waren niet heel concreet beschreven, daar moest ik zelf nog invulling aan geven. Dat vond ik moeilijk, omdat ik niet heel duidelijk voor ogen had wat mijn vraag eigenlijk was. Daar heeft mijn mentor mij goed bij kunnen helpen.
Achteraf gezien had ik dit niet in mijn eentje gekund. De praktische tips die ik kreeg vanuit de AWL had ik zelf niet kunnen bedenken. Het was heel fijn om met iemand te kunnen sparren, ook al moet je het uiteindelijk alsnog zelf doen. De AWL kan opdrachten voor me nakijken, maar zij keuren het niet goed. Dat doet de LOI uiteindelijk. Zij verstrekken ook het diploma. Ik hoop eind 2025 mijn scriptie af te ronden.
Aanrader
Voor mensen die al voor de klas staan kan ik deze pilot zeker aanraden. Ik heb heel veel vrijstelling kunnen aanvragen voor onderdelen die ik al dagelijks in de praktijk breng als juf. Onze IB’er is mijn praktijkbegeleidster en ook bij mijn andere collega’s kon ik altijd terecht. Zij gunnen mij dat diploma, omdat ik al zoveel jaren meedraai. Ik ben heel dankbaar dat het bestuur voor mij heeft gefaciliteerd dat ik deze opleiding kon doen.”
Kansrijk traject
Sander Jacobs, algemeen directeur PI-scholen, vult aan: “Het traject dat Erik en Robin volgen, maakt zichtbaar dat we als Levvel PI-scholen nieuwsgierigheid en ambitie belonen. Het is daarmee op een positieve manier besmettelijk gebleken: steeds meer medewerkers hebben interesse in dit traject. Andere collega’s vinden het ook inspirerend om te zien hoe hun collega’s deze stappen zetten op weg naar bevoegd leraarschap. Ik zie het als een aanmoediging om deze belangrijke groep collega’s te ondersteunen bij het behalen van het Pabo-diploma. Kwetsbaarheden zijn er ook. Het vereist flinke discipline van de toegelaten collega’s en de continuïteit van de begeleiding vanuit AWL is tevens een aandachtspunt gebleken. Al met al zie ik het traject als kansrijk om daarmee een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het lerarentekort in Amsterdam. De subsidie vanuit het BBO is helpend hierbij voor onze Amsterdamse scholen.”
Meer informatie
Lees meer over deze leerroute, de voorwaarden voor deelname of kijk op de website van de Academie Werkend Leren.
Ook de pabo’s werken inmiddels aan verkorte trajecten voor mensen met ervaring in het onderwijs.